EtusivuLukioKansainvälisyys lukiossa

Kansainvälisyys lukiossa

Kansainvälisyys Oulunkylän yhteiskoulussa 

Oulunkylän yhteiskoulu tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia kansainvälistyä opintojen aikana. Koulumme on Erasmus+ akkreditoitu oppilaitos sekä ajoittain myös muissa projekteissa mukana. Kannustamme koulumme opiskelijoita hakemaan kansainvälistä kokemusta ulkomailla lyhyellä tai pitkällä vaihto-ohjelmalla ja harrastamaan kotikansainvälisyyttä esim. majoittamalla ulkomaalaisen vieraan. Oulunkylän yhteiskoululla on laaja verkosto ystävyyskouluja ympäri Eurooppaa ja saamme myös säännöllisesti vieraita. Lue lisää lyhyen tai pitkän vaihdon mahdollisuuksista sekä käynnissä olevista ja aikaisemmista projekteista alempana. 

Lisäksi lukiossamme on myös tarjolla kaksi kansainvälistä opintojaksoa: GERA ja SAHI (katso Temaattiset opinnot). 

 

Euroopan unionin vaihto- ja yhteistyöohjelma Erasmus+

Ohjelman kautta tuetaan EU-rahoituksella hankkeita, joiden tavoitteena on kehittää yleissivistävää koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.  

Oulunkylän yhteiskoululle on myönnetty Erasmus-akkreditointi eli laatuvarmistettu Erasmus+ -jäsenyys. Ohjelmakaudella 2021–2027 Erasmus+ -ohjelmassa painottuvat erityisesti osallisuus ja moninaisuus, digitaalisuus, ympäristövastuullisuus ja aktiivinen kansalaisuus. Akkreditoidut organisaatiot sitoutuvat näihin ohjelman perusperiaatteisiin. 

 

Lyhytkestoinen opiskelijavaihto 

Lyhytkestoiset eli n. yhden viikon mittaiset vaihdot tapahtuvat pääosin Erasmus+ ohjelman piirissä. Kohteeseen matkustetaan yhdessä yleensä 5-20 opiskelijan/oppilaan ja parin opettajan voimin. Viikon aikana asut paikallisessa isäntäperheessä ja tutustut yhteisen ohjelman lisäksi myös arki- ja perhekulttuuriin. Monet projektit toimivat vastavuoroisuusperiaatteella, eli projektiin kuuluu yleensä myös vierailu Helsingissä, jolloin ulkomaalaiset opiskelijat majoittuvat suomalaisiin perheisiin viikon ajaksi.

Uusista projekteista tiedotetaan ennen kaikkea Wilmassa, kun hakuaika niihin alkaa. Lue siis tarkasti Wilmassa viestit.  

Tällä hetkellä käynnissä olevat lyhytkestoiset projektit: 

2023 Kulturkiosk IV (seitsemän maan yhteinen projekti UNESCO-maailmanperintökohteista) 
2023 Ystävyyskoulutoiminta Ekenäs gymnasiumin kanssa
2021 MistralBoréal ja Finn’Est yhteistyössä Ranskan instituutin kanssa
2024 Information or Fake News? Survival Guide for a Responsible European Citizen yhteistyössä Munkkiniemen yhteiskoulun ja Sophia Antipolis Valbonnen kansainvälisen lukion kanssa. 

 

Aikaisemmat lyhytkestoiset projektit: 

2023 Vaellusprojekti ”How do you go? – Wie geht man bei euch” (BG Rein, Graz)  

  • 2023 Graz
  • 2023 Helsinki (artikkeli tulossa)

 

2020-2023 EEFF Entrepreunariat et employabilité franco-finlandais 

2019-2023 Kulturkiosk III

 

 

Pitkäkestoinen opiskelijavaihto

Ystävyyskoulujemme kesken järjestämme myös pitkäkestoisia opiskelijaliikkuvuuksia eli lukiolaisten ja 9. luokkalaisten on mahdollista hakea 1-3 kuukaudeksi vaihtoon toiseen kouluun ja/tai majoittaa kouluumme tuleva vaihto-opiskelija. Hakumenettelynä käytössä on jatkuva avoin haku, josta muistutetaan aika ajoin Wilmassa. Mikäli olet kiinnostunut pitkäkestoisesta vaihdosta, laita Wilmassa viesti Manuel Ackermannille ja kerro samalla:

– Minne haluaisit lähteä, ks. lista (vai onko väliä)?
– Milloin voisit lähteä?
– Mitä kieliä puhut?
– Miksi haluaisit lähteä vaihtoon ja miksi juuri toivottuun kohteeseen?
– Mieti ja ilmoita, pystyttekö majoittamaan vaihto-oppilaan vastavuoroisesti. 

Pitkäkestoiset vaihdot toteutetaan lähtökohtaisesti vastavuoroisesti. Lukiossa lähdetään useimmiten vaihtoon 2. vuoden syksyllä, mutta on myös mahdollista lähteä jo 1. vuoden aikana. Vastavierailu Suomeen on yleensä keväällä. Ota yhteyttä ja asiaan palataan heti, kun sopiva paikka avautuu. 

Tällä hetkellä meillä on vaihtoyhteistyötä seuraavien koulujen kanssa:  

Berliini, Saksa    

Graz, Itävalta  

Poitiers, Ranska  

Solothurn, Sveitsi  (ei Erasmus) 

Taormina, Italia

Valbonne, Ranska

Espanja (koulujen tiedot tulossa)
 

Erasmus-hankkeista vastaavat Niina Ikonen, Eija Raitala ja Manuel Ackermann. Lisätietoja saa tarvittaessa sähköpostitse niina.ikonen@oyk.fi, eija.raitala@oyk.fi, manuel.ackermann@oyk.fi tai Wilman kautta.  

 

 

 

Kansainväliset yhteistyöopintojaksot 

Kaupunkimaantiede-, kieli- ja kulttuurimatka Pariisiin (TO4/ GERA)
Mitä? Oppituntien lisäksi teemme liikkuvuuden Pariisiin ja Pariisin metropolialueelle tutustuaksemme kaupunkiin, kaupunkirakenteen kehittymiseen, paikallisiin tapoihin, kulttuuriin ja kieleen. Ohjelmassa on tutustumista ranskalaiseen lukioon, kulttuurikohteisiin, kielenkäyttötilanteita ja parin tai ryhmän kanssa tehtäviä pikkutehtäviä, joukkoliikenteen käytön harjoittelua, kaupunkimaantiedettä ja paikallista ruokaa sekä oma geomediaesitys.  

Kenelle? Ensisijaisesti lukiolaisille, jotka valitsevat maantieteen syventäviä opintojaksoja ja/tai opiskelevat ranskaa. Ryhmäkoko on noin 20 opiskelijaa. 

Seuraava ajankohta? 5. jaksossa, liikkuvuuspäivät ovat pe 17.5. – ti 21.5.2024. Opintojakson ryhmä on täysi.  

Missä majoitus? 2-3 hengen huoneissa hotellissa Pariisin alueella.  

Mitä maksaa? Rahoitetaan pääosin Erasmus-tuella.  

Lisätietoja: ranskanopettaja Eija Raitala, eija.raitala@oyk.fi 

 

Saksaa ja historiaa Berliinissä (SAHI) 

Mitä?    

Teemana Saksan rooli Euroopan historian eri vaiheissa ja Saksan valtiollinen kehitys.  

Sisältää lähi- ja etäopetustunteja historiasta ja saksasta, matkan Berliiniin, jossa tutustutaan omakohtaisesti kaupungin historiaan sekä toisen maailmansodan ja kylmän sodan ajan historian jälkiin. Matkan aikana vieraillaan myös ystävyyskoulussamme Kurt-Tucholsky-Obeschulessa. Osallistujat laativat oppimispäiväkirjan tai blogimuotoisen koosteen opintojakson teemoista.   

Kenelle? Ensisijaisesti lukiolaisille, jotka valitsevat historian syventäviä opintojaksoja ja/tai opiskelevat saksaa. Edellytyksenä HI2-opintojakson suorittaminen. Saksan osalta tason mukaan eriytetty opetus. Ryhmäkoko noin 20 opiskelijaa.  

Seuraava ajankohta? Keväällä 2025. Matkan kesto 5 päivää. 

Missä majoitus? 2–3 hengen huoneissa hotellissa/hostelissa Berliinissä  

Mitä maksaa?  Rahoitetaan pääosin Erasmus-tuella.  

Lisätietoja: historian opettaja Melissa Paakkanen, melissa.paakkanen@oyk.fi ja saksan opettajat Manuel Ackermann, manuel.ackermann@oyk.fi ja Niina Ikonen, niina.ikonen@oyk.fi   

 

Saksan kesävaihto  

Koulullamme on jo pitkät perinteet Saksaan suuntautuvassa kesävaihdossa. Suomi-Saksa-yhdistysten liiton (SSYL) kautta on mahdollista lähteä kuukaudeksi (tai halutessaan jopa kolmeksi kuukaudeksi tai vuodeksi) tutustumaan saksalaiseen kulttuuriin ja kouluun. Vaihto-ohjelma on suunnattu sekä yläkoululaisille että lukiolaisille. Lisätietoja www.ssyl.fi/oppilasvaihto ja niina.ikonen@oyk.fi tai manuel.ackermann@oyk.fi.