Kansainvälisyys

Kansainvälinen OYK

Erasmus+ Euroopan unionin vaihto- ja yhteistyöohjelma vuosille 2014-2020 

Ohjelman kautta tuetaan EU-rahoituksella hankkeita, joiden tavoitteena on kehittää yleissivistävää koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.

 

Kulturkiosk II – von Schülern für Schüler 

Koulumme on ollut jo useita vuosia mukana saksankielisessä Kulturkiosk-projektissa, jolle saimme jatkorahoituksen vuosiksi 2017-19. Mukana ovat meidän lisäksemme koulut Saksasta (Berliini ja Delmenhorst), Itävallasta (Graz), Unkarista (Budapest), Puolasta (Gdansk), Italiasta (Napoli ja Taormina) sekä Kreikasta (Patras).  

Projektissa korostetaan UNESCO:n maailmanperintökohteiden kulttuurihistoriallista merkitystä ja uusien medioiden hyödyntämistä opetuksessa. Projektitapaamisten aikana tutustutaan 1-2 maailmanperintökohteeseen, joita tarkastellaan mm. workshop-periaatteella kansainvälisissä ryhmissä. Lopputuotteena täydentyy jo aiemmassa projektissa luotu sähköinen materiaali, museo-opas, jota voidaan hyödyntää myöhemmin esim. opetuskäytössä ja matkailussa. 

Olennaisena osana projektia ovat opettajien ja lukiolaisten vierailut yhteistyökouluihin. Näiden vierailujen aikana työstetään projektia ja samalla on mahdollisuus vertailla opiskelua eri maissa ja tuoda myös oman maan kulttuuria näkyväksi toisessa koulussa. 

Projektin etenemistä voi seurata täältä: http://interactive-museum.guide/ (interaktiivinen museo-opas)

Pitkäkestoinen opiskelijavaihto

Partnerikoulujen kesken järjestämme myös ns. pitkäkestoisia opiskelijaliikkuvuuksia eli lukiolaisten on mahdollista hakea 2-3 kuukaudeksi vaihtoon toiseen kouluun ja/tai majoittaa kouluumme tuleva vaihto-opiskelija. Hakumenettelystä tiedotetaan Wilman kautta. 

Tässä vaihto-ohjelmassa kumppaneitamme ovat

Kurt-Tucholsky-Oberschule Berliinissä, Saksassa: https://www.kto-berlin.de/

Bundesgymnasium Rein Grazissa, Itävallassa: https://www.bgrein.at/

Erasmus-hankkeista vastaa lukiossamme Niina Ikonen. Lisätietoja saa tarvittaessa sähköpostitse niina.ikonen@oulunkylanyhteiskoulu.fi tai Wilman kautta. 

Suomessa Erasmus-projekteja koordinoi Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus (CIMO), joka on osa Opetushallitusta.

http://www.cimo.fi/oppilaitoksille

 

SAGE-yhteistyö 

Koulumme on osa maailmanlaajuista SAGE (Strategic Alliance of Global Educators) -koulujen yhteistyöverkostoa.

SAGE-yhteisö on 16 koulun yhteenliittymä, johon kuuluu kouluja Aasiasta, Amerikasta, Australiasta ja Euroopasta. Oppilaitosten kanssa tehdään erilaisia sähköisiä projekteja ja koulujen välisiä tutustumismatkoja. Joka toinen vuosi on yhteisötapaaminen erikseen sovitussa jäsenkoulussa.

Project Passport on vuosittain järjestettävä SAGE-koulujen kilpailu, jossa opiskelijaparit miettivät yhteistyömuotoja haluamansa koulun kanssa. Tehtävänä on työstää pienimuotoinen kirjallinen tutkimussuunnitelma ja sen pohjalta lyhyt esittelyvideo. Voittajat pääsevät kahdeksi viikoksi toteuttamaan suunnitelmansa toivomassaan yhteistyökoulussa.

Sage-vastuuhenkilö on Marjo Kurki-Mäkelin.

Sage-Charity on osa oppilaiden välistä avustusyhteistyötä. Vastuuhenkilönä toiminnassa on Riitta Nevala.

https://sagesch.org/ -sivuilta löytyvät yhteistyökoulut ja tapahtumia vuoden varrelta.

Ajankohtaista:

Project Passport 2018 -kilpailun voitti Oulunkylän yhteiskoulun kaksikko Johanna Järviluoto ja Karoliina Lindqvist. Tytöt matkustivat kesäkuussa Australian Melbourneen Camberwell Girls Grammar Schoolin vieraaksi. Johanna ja Karoliina selvittivät kyselyin oman koulumme oppilaiden ja Gamberwellin oppilaiden hyvinvointiin ja kouluviihtyvyyteen liittyviä asioita. Järjestön nettisivuilla julkaistaan tämän syksyn aikana artikkeli vierailusta ja tulokset hyvinvointitutkimuksesta.

http://kaupunginosat.net/oulunkyla/oulunkylainen/3-18/Oulunk3_18.pdf, artikkeli voittajista

SAGE Education Conference 2018, Avenues: The World School

Jäsenistön kokous järjestettiin elokuussa 2018 New Yorkissa. Keskusteluissa suunniteltiin tulevaisuutta ja mahdollisesti laajenevaa verkkotoimintaa. Luennoitsijajoukko oli laaja ja aiheina oppilaiden vuorovaikutus- ja empatiataidot sekä kaksikielisyys. Lisäksi pohdittiin koulun ja ympäristön vuorovaikutuksen laajentamista opetussuunnitelmissa.

Koulumme on jo muutaman vuoden tehnyt tiivistä yhteistyötä pekingiläisen RDFZ Xishan Schoolin kanssa. 26 pekingiläistä opiskelijaa ja kolme opettajaa vierailivat koulussamme elokuun kolmannella viikolla.

Nanyang Girls High School Singaporesta kaksi opettajaa, Sandra ja Amanda, vierailivat tutustumassa kouluumme elokuun lopussa. Pääpaino vierailussa oli vertailla oppilaiden hyvinvointia ja tavoitteiden asettelua opiskelussa ja keskustella tästä aiheesta.

Kiinan historiaa ja nykypäivä -kurssi

Kiinan historiaa ja nykypäivä -kurssi lukiolaisille järjestetään joka kolmas vuosi. Seuraavan kerran kurssi järjestetään keväällä 2021. Kurssi sisältää opintomatkan Pekingiin.

 

Pariisin kieli- ja kulttuurimatka

Mitä? Teemme säännöllisesti matkan Pariisiin tutustuaksemme paikallisiin tapoihin, kulttuuriin ja kieleen. Ohjelmassa on tutustumista kulttuurikohteisiin, kielenkäyttötilanteita ja parin tai ryhmän kanssa tehtäviä pikkutehtäviä, Pariisin joukkoliikenteen käytön harjoittelua ja paikallista ruokaa.

Kenelle? Lukiossa pääasiassa ranskan opiskelijoille. Myös muut ovat toistaiseksi mahtuneet mukaan. Ryhmäkoko on n. 20.

Ajankohta? Maalis-/huhtikuussa n. 5 päivää. Seuraava matka on 12.-16.4.2019 (pe-ti). Hakeminen ja ilmoittautuminen elokuussa.

Missä majoitus? 2-3 hengen huoneissa hotellissa Pariisin alueella.

Mitä maksaa? Hinta voi vaihdella mutta tiiviillä majoittumisella hintaa on saatu kohtuulliseksi, n. 600 e. Matka on omakustanteinen.

Lisätietoja: ranskanopettaja Eija Raitala ja kuvataideopettaja Aleksi Kinnunen

Suomi-Ranska -vaihto Etelä-Ranskassa

Mitä? Matka Etelä-Ranskaan Antibes’n lähelle osallistumaan koulunkäyntiin ja yritysvierailuihin, tutustumaan tapoihin ja kulttuuriin ja harjoittamaan ranskan kieltä. Ohjelmassa on tutustumista paikallisten mukana lukio- ja perhe-elämään sekä kulttuuri- ja liike-elämän kohteita.

Kenelle? Ensimmäisen vuoden A-ranskan opiskelijoille lukiossa. Ryhmäkoko on neljä (4) henkilöä. Hakuperusteina ovat innostuneisuus ja ulospäinsuuntautuneisuus ja mahdollisuuksien mukaan halukkuus toimia vastavuoroisesti majoittajana Suomeen tulevalle vaihto-opiskelijalle.

Ajankohta? Kaksi (2) viikkoa touko-kesäkuun vaihteessa. Hakeminen ja ilmoittautuminen tammi/-helmikuussa. Seuraava matka on keväällä 2019.

Missä? Sophia-Antipolis Valbonne, Etelä-Ranskassa ja siellä kaksi lukiota, Lycée international de Valbonne (www.civfrance.com) ja Lycée Simone Veil (http://proviseurelsv.wixsite.com/lycee-simone-veil).

Majoitus ja vastavierailu: Nuoret majoittuvat perhemajoituksessa. Kun ranskalaiset tulevat Suomeen elokuussa 2019, he tarvitsevat puolestaan perhemajoituksen.

Mitä maksaa? Lentojen hinta ja käyttörahat.

Lisätietoja: ranskanopettaja Eija Raitala

 

Saksan kesävaihto

Koulullamme on jo pitkät perinteet Saksaan suuntautuvassa kesävaihdossa. Suomi-Saksa-yhdistysten liiton (SSYL) kautta on mahdollista lähteä kuukaudeksi (tai halutessaan jopa kolmeksi kuukaudeksi tai vuodeksi) tutustumaan saksalaiseen kulttuuriin ja kouluun. Vaihto-ohjelma on suunnattu sekä yläkoululaisille että lukiolaisille. Lisätietoja http://www.ssyl.fi/oppilasvaihto/ ja niina.ikonen@oulunkylanyhteiskoulu.fi.

Viimeksi päivitetty joulukuu 11, 2018