EtusivuYläkouluKansainvälisyys yläkoulussa

Kansainvälisyys yläkoulussa

Kansainvälisyys Oulunkylän yhteiskoulussa 

Oulunkylän yhteiskoulu tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia kansainvälistyä opintojen aikana. Koulumme on Erasmus+ -akkreditoitu oppilaitos sekä ajoittain myös muissa projekteissa. Kannustamme koulumme opiskelijoita hakemaan kansainvälistä kokemusta ulkomailla lyhyellä tai pitkällä vaihto-ohjelmalla ja harrastamaan kotikansainvälisyyttä esim. majoittamalla ulkomaalaisen vieraan. Oulunkylän yhteiskoululla on laaja verkosto ystävyyskouluja ympäri Eurooppaa ja saamme myös säännöllisesti vieraita. Lue lisää lyhyen tai pitkän vaihdon mahdollisuuksista sekä käynnissä olevista ja aikaisemmista projekteista alempana. 

 

Euroopan unionin vaihto- ja yhteistyöohjelma Erasmus+

Ohjelman kautta tuetaan EU-rahoituksella hankkeita, joiden tavoitteena on kehittää yleissivistävää koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.  

Oulunkylän yhteiskoululle on myönnetty Erasmus-akkreditointi eli laatuvarmistettu Erasmus+ -jäsenyys. Ohjelmakaudella 2021–2027 Erasmus+ -ohjelmassa painottuvat erityisesti inkluusio, digitaalisuus ja ympäristövastuullisuus. Akkreditoidut organisaatiot sitoutuvat näihin ohjelman perusperiaatteisiin. 

 

Lyhytkestoinen opiskelijavaihto 

Lyhytkestoiset eli n. yhden viikon mittaiset vaihdot tapahtuvat pääosin Erasmus+ -ohjelman piirissä. Kohteeseen matkustetaan yhdessä yleensä 5-20 opiskelijan/oppilaan ja parin opettajan voimin. Viikon aikana asut paikallisessa isäntäperheessä ja tutustut yhteisen ohjelman lisäksi myös arki- ja perhekulttuuriin. Monet projektit toimivat vastavuoroisuusperiaatteella, eli projektiin kuuluu yleensä myös vierailu Helsingissä, jolloin ulkomaalaiset opiskelijat majoittuvat suomalaisiin perheisiin viikon ajaksi.

Uusista projekteista tiedotetaan ennen kaikkea Wilmassa, kun hakuaika niihin alkaa. Lue siis tarkasti Wilmassa viestit.  

Tällä hetkellä käynnissä olevat lyhytkestoiset projektit yläkoulussa: 

  • 2024 Helsinki – Heidelberg (8. lk saksan oppilaat) 

Aikaisemmat lyhytkestoiset projektit: 

2023 Vaellusprojekti ”How do you go? – Wie geht man bei euch” (BG Rein, Graz)  

  • 2023 Graz
  • 2023 Helsinki (artikkeli tulossa)  

2023 L’Europe et la mer (La Rochelle) 

Digital Challenges 2022-2023 ja Augmented Age 2018-2020

 

Pitkäkestoinen opiskelijavaihto

Ystävyyskoulujemme kesken järjestämme myös pitkäkestoisia opiskelijaliikkuvuuksia 9.-luokkalaisten ja lukiolaisten on mahdollista hakea 1-3 kuukaudeksi vaihtoon toiseen kouluun ja/tai majoittaa kouluumme tuleva vaihto-opiskelija. Hakumenettelynä käytössä on jatkuva avoin haku, josta muistutetaan aika ajoin Wilmassa. Mikäli olet kiinnostunut pitkäkestoisesta vaihdosta, laita Wilmassa viesti Manuel Ackermannille ja kerro samalla:

– Minne haluaisit lähteä, ks. lista (vai onko väliä)?
– Milloin voisit lähteä?
– Mitä kieliä puhut?
– Miksi haluaisit lähteä vaihtoon ja miksi juuri toivottuun kohteeseen?
– Mieti ja ilmoita, pystyttekö majoittamaan vaihto-oppilaan vastavuoroisesti. 

Pitkäkestoiset vaihdot toteutetaan lähtökohtaisesti vastavuoroisesti. Vastavierailu Suomeen on yleensä keväällä. Ota yhteyttä ja asiaan palataan heti, kun sopiva paikka avautuu. 

Tällä hetkellä meillä on vaihtoyhteistyötä seuraavien koulujen kanssa:  

Berliini, Saksa    

Graz, Itävalta  

Poitiers, Ranska  

Solothurn, Sveitsi  (ei Erasmus) 

Taormina, Italia  

Espanja (koulujen tiedot tulossa)
 

Erasmus-hankkeista vastaavat Niina Ikonen, Eija Raitala ja Manuel Ackermann. Lisätietoja saa tarvittaessa sähköpostitse niina.ikonen@oyk.fi, eija.raitala@oyk.fi, manuel.ackermann@oyk.fi tai Wilman kautta.  

 

 

 

Saksan kesävaihto  

Koulullamme on jo pitkät perinteet Saksaan suuntautuvassa kesävaihdossa. Suomi-Saksa-yhdistysten liiton (SSYL) kautta on mahdollista lähteä kuukaudeksi (tai halutessaan jopa kolmeksi kuukaudeksi tai vuodeksi) tutustumaan saksalaiseen kulttuuriin ja kouluun. Vaihto-ohjelma on suunnattu sekä yläkoululaisille että lukiolaisille. Lisätietoja ssyl.fi/oppilasvaihto ja niina.ikonen@oyk.fi tai manuel.ackermann@oyk.fi.