EtusivuLukioLukiodiplomit

Kansainväliset kielidiplomit

delf

Saksan kielitutkinto DSD I ja DSD II
Saksan kielidiplomi Deutsches Sprachdiplom (DSD) on virallinen kielitutkinto, josta vastaavat Saksan liittotasavallan opetusviranomaiset. Koetasoja on kaksi: DSD I vastaa kielten oppimisen viitekehyksen taitotasoa B1 ja sitä voi hyödyntää mm. haettaessa työharjoitteluun tai työhön saksalaiselle kielialueelle. DSD II vastaa viitekehyksen taitotasoa B2 tai C1, ja yhdessä suomalaisen ylioppilastodistuksen kanssa se kelpaa todistukseksi Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä korkeakouluopiskeluun vaadittavasta saksan kielen taidosta. Kokeet pidetään omassa koulussamme ja niiden suorittaminen on opiskelijoillemme ilmaista. Arvioinnista vastaavat suomalaiset DSD-opettajat yhdessä saksankielisen ainevastaavan kanssa. Diplomit luovutetaan juhlatilaisuudessa Saksan suurlähetystössä. Lisätietoja saat saksanopettajilta ja DSD:n virallisilta kotisivuilta. Suoritusohjeet: A-saksan lukijat: DSD I -koe 1. tai 2. vuonna keväällä (valmistava kurssi SAA10) DSD II -koe abivuoden syksyllä (valmistava kurssi SAA11) B-saksan lukijat: DSD I -koe aikaisintaan 2. vuoden keväällä tai abivuonna (valmistava kurssi SAB11 yhdessä A-saksan kanssa) Ilmoittautumisesta tiedotetaan Wilmassa.
Ranskan kielitutkinto DELF
DELF on Ranskan valtion virallinen, kansainvälisesti tunnustettu kielitaitodiplomi. Koulussamme sen voi suorittaa tasoilla A2, B1 ja B2. Näistä B2 on edellytys opinnoille ranskalaisissa yliopistoissa. Seuraavat kokeet koulullamme pidetään ti-ke 3.-4.3.2020. Kokeeseen ilmoittaudutaan tammikuussa. Kokeisiin osallistuminen on opiskelijoillemme ilmaista. Kielitutkinnossa on kaksi osaa: Kaikille suorittajille yhteiseen osaan kuuluu kuullun- ja tekstinymmärtämisen sekä kirjallisen ilmaisun osiot. Toinen osa kielitutkintoa on yksilökohtainen suullinen osio. Kokeen pitämisestä ja arvioinnista vastaavat (suomalaiset) DELF-pätevöityneet opettajat. Lisätietoja antaa ranskanopettaja Eija Raitala ja netistä saa lisätietoa: www.ciep.fr/delf-junior Ilmoittautumisesta tiedotetaan Wilmassa. Suoritusohjeet: A-ranskan lukijat: DELF A2-taso 9. luokalla DELF B1-taso lukion 1. vuonna DELF B2-taso 3. vuonna B-ranskan lukijat: DELF A2-taso 1. vuonna DELF B1-taso 3. vuonna Lukiossa on valmistava kurssi A- ja B-ranskan lukijoille (RAA10/RAB11) hajautettuna syksyn ajan (ma klo 14.25). Kurssin voi käydä kahdesti valmistautuessa eri tason kokeeseen mutta kurssimerkinnän saa vain kerran.

Taito- ja taideaineiden diplomit

Lukuvuoden 2019-2020 tehtäviin voi tutustua opetushallituksen sivuilla.

Kuvataiteen lukiodiplomi
Kurssilla toteutetaan valtakunnallisten ohjeiden ja tehtävien mukainen opinnäytetyö. Ennen kurssille osallistumista opiskelijalla tulee olla suoritettuna neljä lukion hyväksymää kuvataiteen kurssia. Työn arvioivat ohjaava opettaja ja ulkopuolinen arvioitsija. Kiitettävästä suorituksesta voi saada lisäpisteitä taide- ja kasvatusalan pääsykokeissa.
Musiikin lukiodiplomi
Lukiodiplomissa on mahdollisuus osoittaa oma erityisosaaminen ja harrastuneisuus musiikissa. Diplomin muotona on joko musiikkiprojekti tai näytesalkku lukioaikaisista töistä, ja siihen kuuluu kirjallinen osio. Työn arvioi oman musiikinopettajan lisäksi toinen musiikin ammattilainen asteikolla 4-10. Diplomin suorittamisesta saa erillisen todistuksen ylioppilastodistuksen liitteeksi. Lukiodiplomin suorittaminen edellyttää vähintään neljän edeltävän musiikkikurssin suorittamista.
Liikunnan lukiodiplomi
LI11 Liikunnan lukiodiplomi LILD04 (valtakunnallinen soveltava)

Teatterin lukiodiplomi
TTLD08 Teatteritaiteen lukiodiplomi (valtakunnallinen soveltava) • opiskelija toteuttaa itsenäisen työn valitsemastaan aiheesta joko yksin tai ryhmässä• diplomin voi suorittaa teatterin eri osa-alueista: esimerkiksi ohjaajan- tai näyttelijäntyöstä• diplomityön arvioi kaksi ilmaisutaidon ammattilaista • diplomin suorittaminen edellyttää vähintään kolmen ilmaisutaidon kurssin suorittamista