pariiiis

Kansainvälisyys

Kansainvälinen OYK

Yhteistyötä Euroopassa 

Erasmus+ Euroopan unionin vaihto- ja yhteistyöohjelma vuosille 2014-2020. 

Ohjelman kautta tuetaan EU-rahoituksella hankkeita, joiden tavoitteena on kehittää yleissivistävää koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä. Koulumme on saanut rahoituksen kahteen Erasmus-projektiin. 

1) Kulturkiosk II – von Schülern für Schüler 

Koulumme on ollut jo kolme vuotta mukana saksankielisessä Kulturkiosk-projektissa, jolle saimme nyt jatkorahoituksen vuosiksi 17-19. Mukana ovat meidän lisäksemme koulut Saksasta (Berliini ja Delmenhorst), Itävallasta (Graz), Unkarista (Budapest), Puolasta (Gdansk), Italiasta (Napoli ja Taormina) sekä Kreikasta (Patras).  

Projektissa korostetaan maailmanperintökohteiden kulttuurihistoriallista merkitystä ja uusien medioiden hyödyntämistä opetuksessa. Projektitapaamisten aikana tutustutaan 1-2 maailmanperintökohteeseen, joita työstetään mm. workshop-periaatteella kansainvälisissä ryhmissä. Lopputuotteena täydentyy jo aiemmassa projektissa luotu sähköinen materiaali, museo-opas, jota voidaan hyödyntää myöhemmin esim. opetuskäytössä ja matkailussa. 

Olennaisena osana projektia ovat opettajien ja lukiolaisten vierailut yhteistyökouluihin. Niiden aikana työstetään projektia ja samalla on mahdollisuus vertailla opiskelua eri maissa ja tuoda myös oman maan kulttuuria näkyväksi toisessa koulussa. 

Projektin etenemistä voi seurata täältä: 

Interaktiivinen museo-opas: http://interactive-museum.guide/ 

Projektin kotisivut: http://kulturkiosk-2014-2017.weebly.com/ 

Partnerikoulujen kesken järjestämme myös ns. pitkäkestoisia opiskelijaliikkuvuuksia eli lukiolaisten on mahdollista hakea 2-3 kuukaudeksi vaihtoon toiseen kouluun. Hakumenettelystä tiedotetaan wilman kautta.  

Kulturkiosk-hankkeesta vastaa koulussamme Niina Ikonen. Lisätietoja saa tarvittaessa sähköpostitse niina.ikonen@oulunkylanyhteiskoulu.fi tai wilman kautta. 

2) Mikä meitä liikuttaa 

Mikä meitä liikuttaa on englanninkielinen kansainvälisyysprojekti, jossa perinteinen opiskelijavaihto yhdistyy ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen aiheeseen: EU:n pakolaispolitiikka, turvapaikanhakijat, pakolaisuus, integraatiomahdollisuudet, vapaaehtoistyö. 

Puolitoistavuotinen projekti alkaa lokakuussa 2016 ja päättyy tammikuussa 2018. Projektiin osallistuu viisi (5) opiskelijaa lukiostamme ja kaksi (2) ohjaavaa opettajaa: Satu Mäkinen ja Tuomas Hyttinen. Opiskelijat ovat sitoutuneet projektiin puoleksitoista vuodeksi. 

Projektiin kuuluu kolmen (3) kuukauden vaihto sekä viikon matkat projektin alkupuolella ja lopussa. Joulukuussa 2016 matkustamme Strassbourgiin ja tammikuussa 2018 Luxembourgiin. Opiskelija käy vaihtonsa aikana kohdemaansa koulua mutta myös tutustuu kohdemaan pakolaispolitiikkaan sekä siihen, miten maassa käytännössä pyritään integroimaan turvapaikanhakijoita yhteiskuntaan. Opiskelija tutustuu ja osallistuu vapaaehtoistyöhön. Opiskelija ottaa selvää myös oman maansa tilanteesta. 

Kokemusten ja kerätyn tiedon pohjalta opiskelijat laativat digitaalisen portfolion, joka esitellään viimeisessä viikon tapaamisessa. 

Projektissa on mukana neljä eurooppalaista koulua: Oulunkylän yhteiskoulun lukio (Suomi), BG Rein (Itävalta), Liceo Statale Giuseppe Mazzini (Italia) ja Kurt-Tucholsky-Oberschule (Saksa). Hankkeesta lisätietoja saa Satu Mäkiseltä sähköpostitse satu.makinen@oulunkylanyhteiskoulu.fi tai wilman kautta. 

Erasmus-projekteja koordinoi Suomessa CIMO eli kansainvälisen henkilövaihdon keskus: 

http://www.cimo.fi/etusivu 

SAGE-yhteistyö 

Koulumme on osa maailmanlaajuista SAGE (Strategic Alliance of Global Educators) -koulujen yhteistyöverkostoa. 

SAGE -yhteisö on 15 koulun yhteenliittymä, johon kuuluu kouluja Aasiasta, Amerikasta, Australiasta ja Euroopasta. Oppilaitosten kanssa tehdään erilaisia sähköisiä projekteja ja koulujen välisiä tutustumismatkoja.  

Koulumme on jo muutaman vuoden tehnyt tiivistä yhteistyötä pekingiläisen RDFZ Xishan Schoolin kanssa. 25 pekingiläistä opiskelijaa opettajineen vieraili koulussamme viimeksi elokuussa.  

Project Passport on vuosittain järjestettävä SAGE-koulujen kilpailu, jossa opiskelijaparit miettivät yhteistyömuotoja haluamansa koulun kanssa. Voittajat pääsevät kahdeksi viikoksi toteuttamaan suunnitelmansa toivomassaan yhteistyökoulussa.  

Marras-joulukuun vaihteessa vierailevat koulussamme Singaporesta, Nanyang Girls High Schoolista, tytöt, jotka voittivat Passport Project 2017-kilpailun. Matkan tarkoituksena on tutustua suomalaiseen kouluun ja opiskelun arkeen. Vierailusta tytöt valmistavat valokuvateoksen. 

Sage-Charity on osa oppilaiden välistä avustusyhteistyötä. Tänä vuonna osallistumme toimintaan mm. päivätyökeräyksen yhteydessä. Vastuuhenkilönä toiminnassa Riitta Nevala 

Strategic Alliance of Global Educators -kotisivut https://sagesch.org/  

Kiinan historiaa ja kulttuuria 

Huhtikuussa 2018 lukiolaiset tekevät opintomatkan Pekingiin. Ennen matkaa perehdytään Kiinan historiaan, kulttuuriin ja nykypäivään koululla järjestettävän luentosarjan avulla. 

Vastuuhenkilönä on apulaisrehtori Marjo Kurki-Mäkelin (marjo.kurki-makelin@oulunkylanyhteiskoulu.fi)

paris7

Muut kieli- ja kulttuurimatkat

Lukiolaisillemme järjestetään vuosittain mahdollisuus osallistua n. viikon pituisille kieli- ja kulttuurimatkoille. Kohteina ovat olleet mm. Pariisi, Rooma, New York ja Peking. Opiskelijoilta edellytetään huolellista valmistautumista matkalle esimerkiksi etukäteistehtävin ja luentoja seuraamalla.

Konserttimatka, leirikoulu, oppilasvaihtoa…

9C-musiikkiluokka tekee keväisin perinteisen konserttimatkan, ja 9D-luonnontiedeluokka viettää viikon leirikoulussa Islannissa.

Koulullamme on jo pitkät perinteet Saksaan suuntautuvassa kesävaihdossa. Suomi-Saksa-yhdistysten liiton (SSYL) kautta on mahdollista lähteä kuukaudeksi (tai halutessaan jopa kolmen kuukauden ajaksi) tutustumaan saksalaiseen kulttuuriin ja kouluun. Vaihto-ohjelma on suunnattu sekä yläkoululaisille että lukiolaisille. Lisätietoja http://www.ssyl.fi/oppilasvaihto/ ja niina.ikonen@oulunkylanyhteiskoulu.fi.

_MG_0084 Kulturkiosk_Berlin

2012-02-29-lukio-matkaa

kiina2

Last updated September 27, 2017