20.12.2024

Puuro- ja joulujuhlan riemua – nyt on aika loman!

Jälleen on yksi lukukausi tullut päätökseensä. Torstaina lukiolaiset viettivät ilontäyteistä puurojuhlaa. Peruskoululaiset puolestaan kokoontuivat joulujuhlaan ja välitodistusten jakoon perjantaina ennen odotetun joululoman alkua.

Lukiolaisten torstai-iltaisessa puurojuhlassa herkuteltiin riisipuurolla, minkä jälkeen siirryttiin saliin viettämään yhteistä juhlailtaa. Illan aikana kuultiin useita mahtavia musiikkiesityksiä, kun lukiolaisten lauluyhtye ja abiturienttien bändi viihdyttivät yleisöä soittamalla muun muassa kappaleet Jossain on kai vielä ehkä joulu, Joulupukin töissä, Joulupukki puree ja lyö, Feliz Navidad sekä Tulkoon joulu. Lisäksi lukiolaiset pääsivät kisailemaan erilaisissa kilpailuissa ja Kahoot-visassa. Iltaan mahtui myös rehtori Mirva Lindströmin ja vararehtori Altti Pikkaraisen joulutervehdys. Juhlan ohjelmasta vastasi lukion opiskelijakunnan hallitus.

Myös perjantaina vietetty peruskoulun joulujuhla oli musiikin- ja esitystentäyteinen. Orkesteri soitti musiikinopettaja Elias Airaksisen johdolla kappaleen Es ist ein Ros entsprungen. Juhlassa kuultiin lisäksi kappaleet Kulkuset ja O Come, All Ye Faithful koulun kuoron esittämänä ja musiikinopettaja Krister Kuosmasen johtamana. Yhteislauluna salissa raikasi Jouluyö, juhlayö. 7E-luokan vauhdikas tonttuesitys loi juhlaan joulunriemua, ja nähtiin juhlassa Syksyn satoa -kuvaesityskin. Opettajat olivat valmistelleet yllätykseksi jouluisen tanssin, joka tempaisi yleisön mukaansa. Myös 8B-luokan Vilman tunnelmallinen tanssiesitys sai valtavat aplodit.

Rehtori Mirva Lindström ja apulaisrehtorit Niina Ikonen ja Pia Sirkiä muistelivat joulujuhlassa kulunutta OYK1924-juhlavuotta. Rehtorit kiittivät koko koulua hyvästä yhdessä tekemisen meiningistä. Lopuksi rehtorit toivottivat hyvää joulua.

Oulunkylän yhteiskoulun väki toivottaa kaikille rentouttavaa joululomaa ja onnellista uutta vuotta 2025!

05.12.2024

Ylioppilaiden ja itsenäisyyden juhlintaa

Oulunkylän yhteiskoulussa oli tänään 5.12.2024 juhlapäivä, kun kymmenen uutta ylioppilasta sai painaa päähänsä valkoisen ylioppilaslakin. Samalla juhlistettiin Suomen 107. itsenäisyyspäivää.

Ensimmäistä kertaa päivän aikana järjestettiin kaksi juhlaa: itsenäisyysjuhla peruskoulun seitsemänsille ja kahdeksansille luokille sekä itsenäisyys- ja ylioppilasjuhla yhdeksäsluokkalaisille ja lukiolaisille. Juhlat olivat muutoin samansisältöiset, mutta ensimmäisessä puhujana oli alumni Väinö Törmikoski ja toisessa alumni Katariina Havukainen sekä uuden ylioppilaan puheen pitänyt Aino-Maria Ahola. Jälkimmäisessä myös lakitettiin syksyn ylioppilaat.

Koskettavat puheet ja mahtavat musiikkiesitykset takasivat upeat salitilaisuudet. Kummassakin juhlassa musiikkiesityksiä kuultiin orkesterilta, koulun kuorolta ja abiturienttien bändiltä. Juhlissa päästiin myös OYK1924-juhlavuoden tunnelmiin kuvaesityksen muodossa. Nähtävillä oli muun muassa kuvia 1920-luvun puukoulusta, OYK Brass Bandista sekä ylioppilaista eri vuosikymmeniltä.

Seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaisten juhlassa alumni Väinö Törmikoski kannusti peruskoululaisia suhtautumaan koulunkäyntiin vastaanottavaisesti: ”Täällä pääsee tekemään yhdessä mahtavia asioita, kunhan vain rohkeasti uskaltaa pistää itsensä likoon. Olkaa siis rohkeita ja uskaltakaa innostua!” Puolestaan itsenäisyys- ja ylioppilasjuhlassa alumni Katariina Havukainen korosti toisten huomioimisen merkitystä: ”Empatia on tärkeää.” Havukainen kiteytti puheessaan lukiotaipaleen päättymisen seuraavasti: ”Toivon, että jokainen teistä nuorista voi olla ylpeä tästä saavutuksesta, että teistä tulee tänään ylioppilaita. Muistakaa silti, että tämä tutkinto ei määritä teitä ihmisinä. Elämä jatkuu lukion jälkeen.”

Rehtori Mirva Lindström kuvasi juhlapuheessaan koulun satavuotista historiaa ja kertoi, kuinka alun neljänkymmenen oppilaan koulusta on kasvanut noin tuhannen nuoren ja aikuisen yhteisö, jolle on jo sadan vuoden ajan ollut tärkeää yhdessä tekeminen ja rohkeus. Ylioppilaita Lindström rohkaisi: ”Mukananne kulkee ogelilainen henki, joka antaa rohkeutta ja uteliaisuutta tarttua tulevaisuuden haasteisiin, joka tuntee ylpeyttä hyvin tehdystä työstä ja joka antaa vahvuutta seisoa omien arvojensa ja unelmiensa takana.”

Uuden ylioppilaan puheen piti juhlassa lakitettu Aino-Maria Ahola. Ahola luonnehti Oulunkylän yhteiskoulun ilmapiiriä: ”Ogelissa olen aina riittänyt.” Juhlapäivää Ahola kuvasi yhden aikakauden päättymisenä: ”Tämä hetki on monille meille paitsi palkinto ahkerasta työstä myös odotettu virstanpylväs, joka merkitsee siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen.”

   

Itsenäisyys- ja ylioppilasjuhlien upeasta musiikkikattauksesta vastasivat abiturienttien bändi, kuoro sekä orkesteri musiikinopettaja Heidi Kiviharjun johdolla. Juhlien alussa lippukulkue saapui saliin orkesterin soittaessa Sibeliuksen Andante festivoa. Lukion abiturienttien bändi soitti puolestaan Kalle Chydeniuksen kappaleen (Sinä olet) Aurinko. Lisäksi juhlaväki sai nauttia kuoron Finlandia- ja Suomen laulu –esityksistä. Juhlan lopuksi laulettiin yhteisesti Maamme.

Oulunkylän yhteiskoulun väki toivottaa valtavasti onnea uusille ylioppilaille sekä hyvää itsenäisyyspäivää!

19.11.2024

Onnea satavuotias Oulunkylän yhteiskoulu!

Perjantai 15.11.2024 ja lauantai 16.11.2024 olivat juhlientäyteiset, kun koulumme satavuotisjuhlavuosi huipentui kahden päivän mittaisiin karkeloihin.

OYK1924-juhlaviikonlopun avasi perjantain kutsuvierastilaisuus. Juhlan aluksi kuultiin Mauri Isoahon säveltämä ja Ogeli Big Bandin trumpetistien soittama fanfaari. Hetken kruunasi tänä syksynä käyttöön otetun E4-kerroksen ikkunoista näkynyt upea auringonlasku, joka maalasi koko taivaan purppuraiseksi.

Rehtori Mirva Lindström, Oulunkylän yhteiskoulun säätiön hallituksen puheenjohtaja Ville Jallinoja ja vararehtori Altti Pikkarainen vastaanottivat vieraat. Kuva: Sakari Röyskö
Tilaisuus alkoi Ogeli Big Bandin trumpetistien soitolla. Kuva: Sakari Röyskö
Kuva: Sakari Röyskö
Vasemmalta oikealle: apulaisrehtori Pia Sirkiä, apulaisrehtori Niina Ikonen, rehtori Mirva Lindström ja vararehtori Altti Pikkarainen. Kuva: Sakari Röyskö

Rehtori Mirva Lindström kiitti puheessaan kaikkia koulun yhteistyötahoja ja totesi: ”Kukaan ei pärjää, eikä varsinkaan menesty, yksin.” Lindström muisteli, kuinka koulumme oli aluksi vaatimaton ja pieni puukoulu, jossa neljääkymmentä ensimmäisen luokan oppilasta opetti lähes kaikissa aineissa johtajatar Bertta Injala. Miten pitkä matka onkaan sadan vuoden aikana kuljettu!

Juhlassa julkistettiin historiikki, joka kuvaa yksityiskoulumme satavuotista matkaa noin tuhannen nuoren kouluyhteisöksi. Historiikin kirjoittaja Lauri Hemmilä piti tilaisuudessa puheen, jossa kertoi historiikin luomistyöstä ja tarjoili maistiaisia koulumme entisten ja nykyisten oppilaiden ja opettajien historiikkia varten antamista haastatteluista. Painetun historiikin lisäksi julkaistiin verkkoversio, johon pääsee tutustumaan täällä.

Rehtori Mirva Lindström kiitti historiikin kirjoittaja Lauri Hemmilää ja Spiritus Historiaen työryhmää sekä graafikko Samppa Rantaa historiikkityöstä. Kuva: Sakari Röyskö
Historiikkityö vei kokonaisuudessaan puolitoista vuotta. Kuva: Sakari Röyskö

Historiikissakin toistuu opettajien huoli tilojen riittävyydestä. E4-kerroksen suunnitellut arkkitehti ja koulumme alumni Niko Sirola piti juhlassa puheen siitä, kuinka OYK on vähitellen kasvanut nykyisiin mittoihinsa. Sirola korosti puheessaan satavuotiaan koulun taitoa kasvaa ja kehittyä ajan vaatimalla tavalla.

Viimeisimmän koulumme laajennuksen suunnitellut arkkitehti ja OYK:n alumni Niko Sirola havainnollisti koulutilojen muutosta vuosikymmenten aikana. Kuva: Sakari Röyskö

Tilaisuuden musiikista vastasivat 8C-musiikkiluokan oppilaat ja viulutaiturit Jussi Huuska ja Riku Huuska. Vieraat saivat nauttia kauniista esityksistä, kun viuluduo soitti taitaen Vivaldin L’inverno- ja Gardelin Por una cabeza -sävellykset. Cocktailtilaisuuden taustalla kuultiin lisäksi musiikinopettaja Elias Airaksisen soittamaa pianomusiikkia.

Viulistit Riku Huuska ja Jussi Huuska mykistivät vieraat upealla soitollaan. Kuva: Sakari Röyskö
Musiikinopettaja Elias Airaksinen huolehti taustamusiikista. Kuva: Sakari Röyskö

Ja mitä kutsuvierasjuhla olisikaan ollut ilman maistuvia tarjoiluja! Juhlaviikonlopun herkuista vastasi Share Catering.

Kuva: Sakari Röyskö

Lauantaikoulupäivänä peruskoululaiset ja lukiolaiset pääsivät osaltaan juhlistamaan OYK:n satavuotista taivalta. Koulupäivään kuului saliosuus, jonka sisältö pidettiin yllätyksenä loppuun saakka. Riemukkaat katseet ja ympäri salia kuuluneet naurahdukset kertoivat yllätyksen onnistuneen, kun koulumme alumni, näyttelijä Ushma Olavan Putous-televisio-ohjelmastakin tuttu Tarja Delá Fonte -hahmo keskeytti rehtori Mirva Lindströmin puheen. Tarja juonsi salitilaisuuden ja esitti laulunkin yhdessä Bertta-nimeä kantavan opettajien bändin kanssa.

Tarja Delá Fonte kertoi oppilaille ja opiskelijoille olevansa OYK:n alumni. Kuva: Arja Holma
Tarja ja opebändi Bertta tulkitsivat Ege Zulun ja BEHMin Tunnista tuntiin -kappaleen. Kuva: Arja Holma

Salissa kuultiin Tarjan laulun lisäksi oppilaiden soittama fanfaari sekä opettajien kuoron Sinun vuorosi loistaa -esitys ja Aretha Franklinin Respect-kappale opettajien bändin soittamana. Mukana jammailua ei voinut välttää!

Salitilaisuuden lisäksi oppilaat ja opiskelijat kilpailivat luokissa Arvaa ope -visassa ja mittasivat tietämystään OYK:n monipuolisesta historiasta tietokilpailussa. Kiperiä tilanteita tarjoili muun muassa kysymykset koulun ensimmäisestä rehtorista ja alkuvuosien puukoulun sijainnista.

Ruokavälitunnilla nautittiin juhlalounas. Jälkiruoaksi ruokailijat saivat suussa sulavan suklaakakkupalan. Välitunnilla oli myös mahdollisuus tutustua kansainvälisyysvieraisiin sekä napata polaroid-kuva muistoksi juhlapäivästä yhdessä kavereiden kanssa.

Kakkupaloja oli jakamassa aina muutama oppilas kerrallaan. Kuva: Arja Holma

Iltapäivällä oppilaiden ja opiskelijoiden koulupäivän päätyttyä saapuivat luokkakokouksiin osallistuneet vieraat. Luokkakokouksiin kokoontui arviolta viisisataa alumnia, jotka olivat opiskelleet OYK:ssa vuosien 1959 ja 2023 välillä. Luokkahuoneet täytti iloinen puheensorina, kun alumnit muistelivat yhdessä vietettyjä kouluvuosia ja kaikkia sattumuksia, joita vain toiset ogelilaiset voivat todella ymmärtää.

Kuva: Sakari Röyskö
Kuva: Sakari Röyskö

Lauantai-illalla oli OYK:n nykyisten ja entisten opettajien ja alumnien juhlan aika. Iltajuhlassa OYK:ta oli juhlistamassa lähes yhdeksänsataa vierasta.

Illan aikana vieraat saivat nauttia useista upeista esityksistä, joista vastasivat koulumme entiset oppilaat: puheen pitänyt näyttelijä Kati Outinen, kolme kappaletta esittänyt pianisti Iiro Rantala, vuosikymmeniä yhtä pitänyt orkesteri Ogeli Big Band, ensimmäisellä keikallaan ollut alumnikuoro sekä tanssilattian musiikista vastannut ja Gasellit-yhtyeestä tuttu Musa-Jusa. Illan juonsivat alumnit Juha Heikkinen ja Ushma Olava.

Vuosituhannen taitteessa OYK:ssa opiskelleet Juha Heikkinen ja Ushma Olava juonsivat iltajuhlan. Kuva: Sakari Röyskö
Ogeli Big Band hurmasi kuulijat. Orkesterin alkuperäinen nimi oli OYK Brass Band. Kuva: Sakari Röyskö
Alumnikuoro oli valmistellut kolme kappaletta. Kuva: Sakari Röyskö
Näyttelijä Kati Outinen muisteli puheessaan kouluvuosiaan. Outisen sanat valoivat toivoa pimeään aikaan. Kuva: Sakari Röyskö
Yleisö hivuttautui aivan Iiro Rantalan lähelle nauttiakseen jokaisesta soinnusta. Kuva: Sakari Röyskö
Gaselleista tuttu Musa-Jusa pisti vipinää tanssilattialle loppuillasta. Kuva: Sakari Röyskö

Esitysten lisäksi OYK:n nykyiset opettajat olivat järjestäneet monipuolista pajatoimintaa. Vieraat saivat halutessaan osallistua esimerkiksi Rellun ja Bastin tietovisaan, charleston-tanssipajaan, ranskalaiseen bistroon, välituntitoimintaan tai Lassen aarre ja muita eläviä kuvia -pajaan, jossa oli mahdollista katsoa opiskelijoiden vuosina 2001–2024 tekemiä elokuvia.

Charleston-tanssipajassa vieraat saivat halutessaan pukea ylleen tyyliin sopivaa rekvisiittaa. Kuva: Sakari Röyskö
Markkinapaikalta sai ostaa muun muassa lukion O’times-lehden juhlanumeron. Kuva: Sakari Röyskö

Valtavan suuri kiitos kaikille juhlallisuuksiin osallistuneille, juhlia järjestäneille ja Oulunkylän yhteiskoulun satavuotista historiaa juhlistaneille! Eläköön OYK!

04.11.2024

Historiikki kuvaa Oulunkylän yhteiskoulun satavuotista taivalta

Oulunkylän yhteiskoulun satavuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistaan historiikki sekä painettuna kirjana että verkkojulkaisuna osoitteessa oyk1924.fi. Historiikki raottaa upeasti yksityiskoulumme satavuotista matkaa alun neljänkymmenen oppilaan koulusta noin tuhannen nuoren kouluyhteisöksi.

Historiikin tekoon on kulunut kokonaisuudessaan puolitoista vuotta, ja prosessiin on sisältynyt monia vaiheita. Tutkimus- ja kirjoitustyön lisäksi hankkeeseen on kuulunut esimerkiksi kirjan ja verkkohistoriikin kuvatoimitusten laatiminen ja hiominen, kirjan taittaminen ja painaminen, verkkohistoriikin ulkoasun laatiminen sekä muu verkkototeutus. Kirjan tekemiseen onkin tarvittu koko joukko ammattilaisia.

Tärkeässä osassa historiikin kirjoitustyötä ovat olleet Oulunkylän yhteiskoulun entisten ja nykyisten opettajien ja oppilaiden haastattelut.

”Jo projektin alussa todettiin, että kirjaan halutaan kouluyhteisön entisten ja nykyisten jäsenten ääni kuuluviin. Teinkin hankkeen kuluessa yli 20 haastattelua, joissa oppilaat ja opettajat 1950-luvulta nykypäivään pääsivät kertomaan koulumuistojaan ja -kokemuksiaan. Haastattelut olivat antoisia minulle OYK:n historiaa kirjoittavana tutkijana ja saamani palautteen mukaan myös monelle haastateltavalle”, historioitsija ja historiikin kirjoittaja Lauri Hemmilä kuvailee.

Lukion oppilaita kuvaamataidon tunnilla 1988–1989.

Haastattelujen lisäksi Hemmilä on hyödyntänyt historiikkityössään erityisesti koulun vuosikertomuksia sekä lehtiä, koulutarkastajien raportteja ja muita alkuperäisaineistoja. Myös aiemmalla tutkimuksella on ollut tärkeä rooli. Hemmilä kiittelee Erik Relanderin kirjoittamaa koulun 75-vuotishistoriaa.

Projektin edetessä on ilmennyt, että koulumme on johdonmukaisesti säilyttänyt ominaispiirteensä, vaikka ihmiset ovat vuosien ja vuosikymmenten kuluessa vaihtuneet. Myös haasteet ovat pysyneet osin samoina. Jo 1920-luvulla huolta aiheutti esimerkiksi tilanahtaus ja koululla haikailtiin uusien tilojen ja laajennusten perään. ”Silloinen koulun väki olisi ottanut OYK:n viimeisimmän laajennuksen ilolla vastaan”, Hemmilä arvelee.

Uusi koulutalo valmistui vuonna 1956.

Eri vuosikymmeninä on myös ollut omat huolenaiheensa: ”1960-luvun alussa OYK:n opettajakunta oli tavattoman huolissaan oppilaiden liiallisesta televisionkatselusta. Heidän näkemyksensä mukaan erityisesti heikommin koulussa menestyneet oppilaat viettivät liikaa aikaa ruudun ääressä. Nykynäkökulmasta aikalaisten huoli näyttäytyy hieman ylimitoitettuna, sillä edes ahkerimmat sohvaperunat eivät hirveästi televisiota katsoneet. Tuolloin oli vaikea päästä nykypäivän suomalaisten keskimääräiseen päivittäiseen ruutuaikaan, sillä televisio-ohjelmaa lähetettiin vain muutamia tunteja päivässä”, Hemmilä kertoo.

Tutkimustyössä on tullut vastaan monia sattumuksia, joista yhtenä Hemmilä mainitsee kevään 1964 tapahtumat: ”OYK joutui murtovarkauden kohteeksi, ja varkaat onnistuivat anastamaan pakollisen vieraan kielen ylioppilaskokeet ennen koepäivää. Kokeet menivät koko Suomessa nopealla aikataululla uusiksi, ja jatkossa Ylioppilastutkintolautakunta oli tarkkana kokeiden säilyttämisestä. Lautakunta ohjeisti kouluja säilyttämään suljettuja ylioppilaskokeiden tehtäväkuoria esimerkiksi paikallisessa pankissa tai postissa, jos koulussa ei ollut omaa kassakaappia.”

Salissa aherrettiin ylioppilaskirjoituksissa vuonna 1944. Sodan vuoksi kokeisiin osallistuivat vain naispuoleiset abiturientit.

Toisinaan tutkimustyössä saattaa löytyä ristiriitaisia tietoja. Jokin tieto voi myös jäädä kateisiin, vaikka sitä kuinka etsittäisiin. ”On tärkeä muistaa, ettei historiantutkija voi ikinä muodostaa täydellistä kuvaa tutkimuskohteestaan. Katvealueita jää varmasti, ja ne näkee varmasti parhaiten seuraava koulun historiaan tutustuva tutkija. Odotankin innolla koulun 125-vuotishistoriaa!” Hemmilä summaa.

Tutkimusprojekti on opettanut myös tekijöilleen paljon. Hemmilä kertoo, että oli kuullut Oulunkylän yhteiskoulusta jo ennen projektia pelkästään hyvää ja koulun historia musiikin saralla oli etäisesti tuttua. ”Hankkeen kuluessa silmäni avautuivat kuitenkin erityisesti sen suhteen, miten monipuolinen Oulunkylän yhteiskoulu on ollut jo vähintään puoli vuosisataa. Oulunkylän tunsin aiemmin lähinnä juna-asemana, joka kuulutetaan Käpylän ja Pukinmäen asemien välissä. Tutustuttuani projektin kuluessa kaupunginosaan lähemmin, on siihen muodostunut lämmin suhde. Googlekin on jo oppinut ehdottamaan minulle Oulunkylään liittyviä uutisartikkeleita”, Hemmilä naurahtaa.

Musiikinopettaja Klaus Järvinen perusti OYK Brass Bandin vuonna 1967.

Verkkohistoriikki oyk1924.fi ja kirjaksi painettu historiikki eroavat jonkin verran toisistaan. ”Verkko on lähtökohtaisesti ympäristö, jossa on pakko pyrkiä lyhyeen ja helposti jäsenneltävään ilmaisuun. Vaikka tähtäsin kirjaakin kirjoittaessa tiiviiseen, helppolukuiseen ja vetävään tekstiin, verkkohistoriikin oli oltava vieläkin virtaviivaisempi”, Hemmilä kuvaa.

Painettu historiikki ja verkkohistoriikki julkistetaan perjantaina 15.11.2024. Historiikin kirjaversiota voi ostaa OYK1924-juhlapäivänä lauantaina 16.11.2024 luokkakokousten yhteydessä ja satavuotisiltajuhlan aikana. Lisäksi Oulunkylän kirjastoon tulee luettavaksi painettu historiikkikirja marraskuun puolivälissä.

21.10.2024

Puheita rohkeudesta -tilaisuus toi koulun alumnit valokeilaan!

Torstaina 10.10.2024 järjestetty Puheita rohkeudesta -salitapahtuma oli syksyn ensimmäinen koko koulun yhteinen OYK1924-juhlavuoden tapahtuma. Heti aamun ensimmäisellä tunnilla peruskoululaiset pääsivät kuulemaan kolmen koulumme alumnin ajatuksia rohkeudesta, ja seuraavalla oppitunnilla saliin pääsivät lukiolaiset. Tilaisuuden aiheen inspiraationa toimi Oulunkylän yhteiskoulun uusi visiolause ”Koulustaan ylpeät ogelilaiset rohkea omannäköinen yksityiskoulu”.

Päivän aloitti brändi- ja kumppanuuspäällikkö Jonna Hurskainen (OYK 1990–1996) muistuttamalla nuoria siitä, ettei vielä tarvitse tietää, mitä isona tekee. Omien sanojensa mukaan Jonna oli kouluaikana keskiverto kaikessa, eikä hänellä ollut selkeää ajatusta tulevaisuudesta. Jonna kannusti kuulijoita olemaan pelkäämättä virheitä, opettelemaan nauramaan itselleen ja kokeilemaan rohkeasti uusia asioita.

Toisessa puheenvuorossa laulaja ja lauluntekijä Eeppi Ursin (OYK 1990–1996) jakoi kuvia ja muistoja musiikkiuransa kehittymisestä Oulunkylästä New Yorkiin. Hän kertoi, että hänestä kasvoi muusikko Ogelissa musiikinopettaja Juha Sipun opastuksessa. Eeppi nimesi määrätietoisuuden parhaaksi piirteeksi itsessään. Hän kehotti kuulijoita unelmoimaan isosti, uskomaan omaan juttuunsa ja tavoittelemaan määrätietoisesti omia unelmiaan.

Joukkoliikenneasiantuntija Henri Miettinen (OYK 2013–2016) lähestyi rohkeutta itsevarmuuden kautta. Hän kertoi kuulijoille itseään vahvistavasta itsevarmuudenkierteestä, jota hän kuvaili käänteiseksi huijarisyndroomaksi. Henri kiteytti, että itsevarma ihminen uskoo itseensä muiden mielipiteistä huolimatta. Hän kannusti kuulijoita kokeilemaan rohkeasti, toimimaan rohkeasti ja keskittymään rohkeasti.

Lukiolaiset puolestaan kuulivat, kuinka juuri toimitusjohtajan pestinsä jättänyt Jani Nieminen (OYK 1980–1987) voitti jalkapallon Suomen mestaruuden HJK:n riveissä ja päätti sen jälkeen, että opiskelu on myös tärkeää, ja viimeisteli diplomi-insinööriopintonsa Otaniemessä. Myöhemmin hän on päässyt toimimaan toimitusjohtajana yrityksessä, joka listautui pörssiin, muttei siltikään vielä tiedä, mitä tekee isona. Jani muistutti, että elämässä asenne ratkaisee ja aurinko nousee seuraavanakin päivänä.

Vappu Kaarenoja (OYK 2000–2006) kertoi olleensa kouluaikana kotonaan tekstien maailmassa. Ensimmäistä kesätoimittajan paikkaansa etsiessään hän soitteli kaikki paikallislehdet läpi ja päätyi lopulta Iisalmen Sanomiin. Paikallislehdestä tie on vienyt Vapun nykyisiin toimituspäällikön tehtäviin Suomen Kuvalehdessä. Vappu kertoi kouluaikana vältelleensä esiintymistä, mutta työurallaan hän on päätynyt muun muassa televisioon ja juontokeikoille. Hän kertoi kulkeneensa pelkojaan päin ja kannusti myös kuulijoita tekemään samoin.

Tilaisuus huipentui Eepin johtamaan upeaan yhteiseen onnittelulauluun satavuotiaalle OYK:lle.

Valtavan suuri kiitos kaikille puhujille rohkaisevista puheenvuoroista! Kiitos myös Oulunkylän yhteiskoulun nykyisille oppilaille Iines Nummelalle ja Rasmus Forselille sekä opiskelijoille Aminata Bahille ja Benjam Touruselle tilaisuuksien juontamisesta. Sekä esiintyjät että juontajat olivat kaikki rohkeita ja koulustaan ylpeitä ogelilaisia!

Seuraavan kerran koulumme satavuotista historiaa juhlistavaa koko koulun ohjelmaa on luvassa marraskuussa lauantaikoulupäivänä 16.11.2024.

11.10.2024

Koulu kutsuu vanhempia yhteiseen keskusteluun teemallisten vanhempainiltojen avulla

Olemme kutsuneet syksyn kuluessa huoltajia mukaan hyvinvointiin liittyvien aiheiden käsittelyyn teemallisissa vanhempainilloissamme. Nyt jo toista vuotta toteutettavat illat ovat käsitelleet kodin ja koulun yhteistyötä kiusaamisen ja konfliktien ehkäisyssä ja selvittelyssä sekä aivoterveyttä ja sen tukemista. Teemalliset vanhempainillat ovat osa koulumme opiskeluhuoltosuunnitelman mukaista yhteistyötä kotien kanssa.

Kiusaamisen ja konfliktien ehkäisyn asiantuntijat Ville Koikkalainen ja Minttu Oinonen Aseman lapset ry:stä alustivat illan, jonka aikana oli tarkoitus pohtia, miten koti ja koulu voisivat vielä tiivistää yhteistyötään myös hankalissa hetkissä. Kiusaamisen loppumiseen vaikuttaa vahvasti se, miten me aikuiset pystymme yhteistyössä tarttumaan asioihin rakentavasti. Kunnioittava ja kuuleva keskustelu antaa kaikille osapuolille mahdollisuuden tuottaa pysyviä ja positiivisia ratkaisuja konfliktien keskellä. Kaikille turvallinen koulu on meidän jokaisen tavoitteemme, ja yhteistyössä sitä on mahdollista rakentaa.

Aivojen terveydestä ja “oppimisasennosta” kuulimme tärkeitä huomioitavia seikkoja neuropsykologian erikoispsykologi Heli Isomäeltä. Keskittyminen, motivaatio ja turvallisuuden tunne ovat edellytyksenä oppimiselle. Näiden vahvistumisessa on ihmissuhteilla merkittävä vaikutus. Aikuisten rooli nuorten elämässä on merkityksellinen. Meidän tapamme kohdata nuoret ja luoda hyväksyviä ja positiivisia katseita heihin auttaa heitä olemaan parhaimmillaan sekä kasvavina ihmisinä että oppijoina.

Kiitos huoltajille, kun olitte osa iltojamme. Jatketaan hyvää vuoropuhelua ja yhteistyötä yhteisten nuortemme parhaaksi!

yläkuvassa Ville Koikkalainen ja Minttu Oinonen
alla Heli Isomäki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.09.2024

Riemuylioppilaat muistelivat kouluaikaansa OYK:ssa

Keväällä 2024 Oulunkylän yhteiskoulun ylioppilasjuhlassa valkolakin painoi päähänsä 114 uutta ylioppilasta. Uudet ylioppilaat hymyilivät onnellisina, kun lukio-opinnot olivat johtaneet kauan odotettuun juhlapäivään. Suvivirsi raikui, ja kesä ja uudet elämän tiet olivat edessä.

Nuorten ogelilaisten iloon ottivat osaa täysin sydämin myös eturivissä istuneet kunniavieraat. Kahdeksan vuoden 1974 Oulunkylän yhteiskoulun ylioppilasta oli saapunut juhlistamaan nuoria mutta myös muistelemaan omaa lukioaikaansa ja ylioppilasjuhlaansa Oulunkylässä. Riemuylioppilaat painoivat valkolakin päähänsä nuorten kanssa samaan aikaan.

Riemuylioppilaiden keskuudessa herätti ihmetystä nuorten ylioppilaiden taitavuus ja tietojen ja taitojen laajuus. Toisin kuin 50 vuotta sitten lukiossa ei enää mitata vain luku- ja kirjoitusaineita, vaan osaamisensa on mahdollista näyttää myös puheviestinnässä, kuvataiteessa, musiikissa ja jopa kotitaloudessa. Paljon tuttuakin oli juhlatilanteessa. Joku muisti, että ylioppilasjuhlapäivänä oli ollut myös 1974 kuuma, ja toinen tunnisti penkit.

Riemuylioppilaiden tapaamisessa juttu kulki ja naurunaiheita riitti. Hiihtotapahtumat ja pesäpallopelit läheisellä kentällä olivat jääneet erityisesti Sari Brandtin mieleen. Janne Pinomaa muisteli koulun orkesteritoimintaa ja Jari Puustinen nokkahuilukerhoa. Hilpeyttä herättivät esimerkiksi koulumuistot, joissa tehtiin porukalla jotain hieman kiellettyä, kuten karattiin välitunnilla ostamaan munkkipossuja läheiseltä kioskilta.

Monia opettajia mainittiin nimeltä ja heidän opetuksensa muistettiin. Vaativienkin opettajien työlle annettiin arvoa, vaikka aikanaan kova kuri, matalat arvosanat ja ehdot eivät tuntuneet mukavilta. ”Arvosanani todistuksessa olivat jossain vaiheessa koulupolkuani huonot. Oli onni, että jouduin näkemään vaivaa ja ymmärsin, että opiskelu ja oppiminen on itse asiassa hauskaa”, Ilari Orpana kiitteli vaativia opettajiaan. Merja Leppänen puolestaan muisteli, että opettajia teititeltiin ja kysymyksiin vastattiin seisten. Mieleen oli monelle jäänyt myös opettaja, jolla oli ollut persoonallinen kurinpitokeino: ”Jos ette nyt tee kuten sanon, tulen ja pussaan.”

Kun puhe kääntyi nykynuoriin, tuli keskusteluun vakavampi sävy. Riemuylioppilaat olivat huolissaan nuorten jaksamisesta ja miettivät, miten nuoret ymmärtäisivät, että elämässä on tärkeää kerätä hyviä muistoja. Vaikka yhteiskunnan asettama paine on kova, antoivat riemuylioppilaat nuorille ohjeen pitää hauskaa: ”Viisikymmentä vuotta menee nopeasti!”

Riemuylioppilaiden vanhassa suomen kielen luokassa pidetyn kahvihetken jälkeen koululta lähti innokkaasti jutteleva porukka yhdessä jatkamaan kuulumistenvaihtoa ja nauttimaan kesäkuun ensimmäisestä hellepäivästä. Juhlapäivän aikana oli ehditty kuitenkin sopia, että koululle tullaan seuraavan kerran jo marraskuussa, kun koululla voi järjestää luokkakokouksen osana satavuotisjuhlallisuuksia.

 

15.08.2024

Lukuvuosi 2024–2025 on alkanut – koulumme juhlavuosi huipentuu syyslukukaudella

Oulunkylän yhteiskoulussa lukuvuosi 2024–2025 on alkanut kesäloman jälkeen iloisissa ja ryhmäytyksentäyteisissä merkeissä, kun uudet 7.-luokkalaiset ja lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat on toivotettu lämpimästi tervetulleiksi kouluumme.

Ensimmäisinä koulupäivinä peruskoulun tukioppilaat esittelivät 7.-luokkalaisille koulurakennusta ja kertoivat, millaista on opiskella yläasteella. Seiskat tutustuivat toisiinsa myös oppilashuoltoryhmän ryhmäytyksessä. Ensi viikolla uudet yläkoululaiset pääsevät kisailemaan olympialaisten hengessä, kun jokainen luokka osallistuu oppilashuoltoryhmän ja alueen nuorisotyöntekijöiden järjestämiin hullunkurisiin olympialaisiin läheisellä Pikkupekka Areenalla.

Lukion ykköset puolestaan ovat tutustuneet toisiinsa ja päässeet osaksi kouluyhteisöä tuutoreiden vetämien ryhmäytysten myötä. Keskiviikkona ykköset viettivät Kumpulan maauimalassa Ogelin perinteistä Kumpula-päivää. Iltapäivän aikana ykköset kiersivät erilaisia tehtäväpisteitä ja kilpailivat ryhmittäin. Elokuun lopussa on vielä luvassa lukion ykkösille ja kakkosille suunnattu yhteisöllinen tapahtuma ”Ogelin kaste”, jossa eri vuosikurssit tutustuvat toisiinsa.

Tämä lukuvuosi onkin erityisen hieno aika aloittaa koulussamme: Oulunkylän yhteiskoulu juhlii vuonna 2024 satavuotista sivistystyötään, ja keväällä aloitetut juhlallisuudet huipentuvat syyslukukaudella. Koulussamme vietettiin ensimmäistä koulupäivää syyslukukauden alkaessa 1.9.1924 nykyisen Mikkolantien varrella pienessä puukoulussa. Alun neljänkymmenen oppilaan ja muutaman opettajan koulusta on kasvanut sadassa vuodessa noin tuhannen nuoren ja sadan aikuisen kouluyhteisö, joka toimii oman alueensa 7.–9.-luokkalaisten lähikouluna sekä laajaa aluetta palvelevana lukiona. Juhlavuosi näkyy oppitunneilla, erilaisissa tapahtumissa ja koulumme juhlissa. Myös satavuotishistoriikki julkaistaan syksyllä.

Sopivasti juhlavuodeksi on myös valmistunut koulun eteläsiipeen eli E-osaan upea lisäkerros, joka otettiin käyttöön tämän lukuvuoden alkaessa. Korotuskerroksessa on seitsemän valoisaa opetustilaa. Eteläpäädyn suuret luokat ovat myös avattavissa isommaksi tapahtumatilaksi. Maisemat päätyluokista ovat vaikuttavat!

Laajennuksen yhteydessä E-osaan on rakennettu hissi ja lisää WC-tiloja. Uuden hissin myötä lähes koko koulumme on esteetön. Tiloja on perusparannettu myös muissa kerroksissa, ja ilmanvaihto- ja paloilmoitinjärjestelmiä on uudistettu.  Rakennushankkeen aikaiset väistötilat eli G-rakennus toimii edelleen tänä lukuvuonna lisäopetustilana. Muun muassa kuvataiteen opetus jatkuu lukuvuoden alkaessa G:ssä, sillä kuvataiteen luokkia uudistetaan vielä.

Mahtavaa alkanutta lukuvuotta!

02.08.2024

Ensimmäisten koulupäivien aikataulut peruskoulussa ja lukiossa

Tervetuloa kouluun! 

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta 2024–2025. Toivottavasti kesälomasi on ollut rentouttava ja virkistävä. Nyt onkin jälleen mukava palata koulutyön pariin. Ohessa on tärkeitä aikatauluja aloitukseen liittyen. Katso tiedote huolellisesti läpi. 

Kotiluokat ovat näkyvissä info-TV:ssä koululla.

 

Uusi lukuvuosi alkaa koulussamme seuraavan aikataulun mukaisesti:   

Torstaina 8.8.

LUKIO 

Abiturientit   

klo 7.30–8.30 abien aamiainen Breikissä yhdessä ryhmänohjaajien ja abien opettajien kanssa 
klo 8.30–9.30 abien ryhmänohjaustunti 
klo 9.40 alkaen oppitunnit lukujärjestyksen mukaisesti (opettaja ilmoittaa mahdollisista poikkeuksista)  

Lukion 1. ja 2. vuosikurssit  

klo 9.30 ykköset kokoontuvat koulun sisäpihalle, kakkoset menevät suoraan ro-luokkiin 
Infoa, ryhmäytystä ja lokeroiden jakoa ryhmänohjaajien johdolla. Koulupäivä päättyy noin klo 13.00.  

  

PERUSKOULU   

7.-luokkalaiset  

Uudet 7.-luokkalaiset kokoontuvat klo 10.00 koulun ala-aulaan, josta tukioppilaat ja luokanvalvojat ohjaavat heidät saliin. Lyhyen salitilaisuuden jälkeen siirrytään kotiluokkiin, joissa on toimintaa luokanvalvojan ja tukioppilaiden johdolla. Koulupäivä päättyy klo 13.00.  

8.- ja 9.-luokkalaiset  

8. ja 9. luokat tulevat kouluun klo 10.30 (suoraan kotiluokkiin), päivä vietetään oman luokanvalvojan kanssa, infoa, ryhmäytystä ja lokeroiden jakoa klo 13.00 saakka.
9.-luokkalaisten koneet jaetaan erillisen aikataulun mukaisesti. 

 

Perjantaina 9.8.

LUKIO  

Lukion 1. vuosikurssi: ryhmäytystä klo 8.15–9.30, sen jälkeen oppitunnit lukujärjestyksen mukaisesti. Koneet ja lokerot jaetaan oppituntien lomassa. 

Lukion 2. ja 3. vuosikurssilla on oppitunnit lukujärjestyksen mukaisesti, ellei opettaja muuta ilmoita. 

 

PERUSKOULU 

7. luokat: koulupäivä luokanvalvojan johdolla klo 8.15–12.15. Päivän aikana järjestetään mm. erilaisia ryhmäytystuokioita. Lokerot jaetaan maanantaina ja tietokoneet opa-tunneilla.

8. ja 9. luokat: koulupäivä lukujärjestyksen mukaisesti, 8.-luokkalaisten koneet jaetaan oppituntien lomassa.

Lämpimästi tervetuloa aloittamaan arkea ja uutta lukuvuotta!  

Terveisin OYK:n väki  

 

13.06.2024

Yhteishaussa 2024 Oulunkylän yhteiskoulun lukioon valitut oppilaat

Onnittelut, sinut on hyväksytty Oulunkylän yhteiskoulun lukion opiskelijaksi!

Hyväksytyt opiskelijat saavat sähköpostitse viestin hyväksymisestä lukioomme. Oppilaspaikan vahvistaminen tapahtuu Opintopolku-palvelussa. Otathan opiskelupaikkasi vastaan Opintopolku-järjestelmän sinulle lähettämän sähköpostilinkin kautta mahdollisimman pian, viimeistään 27.6.2024 klo 23.59. Sähköpostistasi löydät myös opojen lähettämän kirjeen, jossa on infoa lukuvuoden aloituksesta. Opinto-ohjaajat päivystävät koululla 13.6. klo 9-14 välillä ja 14.6. etänä klo 10–12 (tarvittaessa koululla). Ole yhteydessä tai tule käymään.

Jos et ota paikkaa vastaan tai sinulla on muuta opiskeluun liittyvää asiaa, ota yhteyttä vararehtori Altti Pikkaraiseen, altti.pikkarainen@oyk.fi, p. 09 7206 7331.

Yhteystiedot:

– rehtori Mirva Lindström, 09 7206 7333, mirva.lindstrom@oyk.fi
– vararehtori Altti Pikkarainen, 09 7206 7331, altti.pikkarainen@oyk.fi
– koulusihteeri Päivi Palola, 09 7206 730, oyk@oyk.fi
– opinto-ohjaaja Matias Huttunen, 050 471 9803
– opinto-ohjaaja Marianna Jalkanen, 050 540 8101

Kevään 2024 yhteishaussa Oulunkylän yhteiskoulun lukioon valitut (listasta puuttuu 8 opiskelijaa, jotka eivät antaneet julkaisulupaa):

Yleislinja

Aaltonen, Linnea Aino Erika
Ahti, Anni Vilma Kaarina
Arkima, Salla Aurora
Bakhshi, Reduan
Bouillon, Hugo Maxime Jalmari
Brown, Olivia Edith
Dahlqvist, Hertta Vanamo
Dhalmann, Matias Frans Dominique
Ellis, Julius Joe William
Eskelinen, Vilho Jaakko Matias
Hakopuro, Jonna Emilia
Heikkilä, Lilja Aada Elisa
Heimala, Eino Alvar
Hiltunen, Sanni Ilona
Hohti, Hilpi Hellin Fredrika
Holopainen, Ada Elise
Holopainen, Antti Eemeli Hermanni
Hukkinen, Hilja Julia
Husso, Irma Matilda
Hyytinen, Seela Sigrid
Ihalainen, Salma Amalia
Ilme, Lasse Oskar Kalervo
Jokinen, Roope Onni Elmeri
Juvonen, Silja Liisa Sylvia
Järvinen, Aleksi Eetu
Kahila, Jesper Johannes
Kayseri, Junus Oliver
Kinnunen, Sara Sini-Maaria
Kiuru, Antti Pyry Kalervo
Kivelä, Joona Juho Tapani
Kokkola, Mella Mari
Koskinen, Samuli Elias
Kosonen, Maiju Susanna
Kosonen, Nicklas Tapio Ilmari
Kosunen, Esko Tuomas
Kukkonen, Olivia Alina
Kulagin, Andrian Danii
Kuokkanen, Justus Matti Johannes
Kuoppa, Pihla Iiris Emilia
Lehtimäki, Ossi Hannes Miikael
Lehtovaara, Siiri Vellamo
Leinonen, Alma Inkeri Timontytär
Leppänen, Leo Eerik Otava
Leveinen, Vilma Olivia
Liljeberg, Lassi Tapio
Litens, Anton Ilves
Lohikari, Ella-Leena Maria
Lounema, Tarmo Ilkka
Lähteenmäki, Taika Tuulia Ripariina
Maaranen, Lenni Anselmi
Matikka, Silja Eila Maria
Mehtälä, Pinja Ilona
Mesiniemi, Mikael Eero Matias
Miettinen, Emma Linnea
Mikkola, Kaarlo Henrik
Mohamed, Amaar Abdi
Murto, Miska Johannes
Mustikkaniemi, Sara Jenna Lenia
Muurinen, Aada Emilia
Mäkinen, Elsa Iris Katriina
Nikander, Jonna Aino Aliisa
Nousiainen, Aaro August
Nummi, Emil Johannes
Nummikaski, Leo Tapio
Nurmimäki, Ellen Kristiina
Nurminen, Alvar Ingo
Nurminen, Sofia Helena
Okkonen, Inka Henrietta
Onali, Toivo Seppo Ilmari
Paavola, Sylvia Pihla
Parkko, Nooa Onni Kristian
Parvela, Ranja Maria Bianca
Pekkola, Juuso Tapio Edward
Peltonen, Minni Laura Matilda
Piira, Pepe Antero
Pons, Alma
Pulkka, Silja Susanna
Pulkkinen, Selma Elina
Purra, Pihla Anna Eeva
Päivinen, Nella Sofia
Rainio, Loviisa Eeva Hellin
Rantakoski, Isla Reea Maria
Rautelin, Venla Astrid
Riikonen, Into Eemeli
Risikko, Elias Juho Kristian
Ristola, Anni Leena
Ropponen, Rasmus Rene Marius
Rummukainen, Olivia Ester
Saaripuu, Kai Hemming
Sabir, Omar Faruk Omed
Sallinen, Veera Inkeri
Salonen, Oliver Onni Viljami
Sauso, Aada Helena
Siilanen, Emilia Ella Alisa
Simola, Aino Eevi
Sinisalo, Eeli Panunpoika
Soikkeli, Nanna Kiia Eveliina
Soininen, Seela Eira Kanerva
Suomela, Lenni Kalevi
Särkkä, Saara Sinikka Ronja
Takila, Aaro Touko Armas
Teikari, Sumi Niya
Temmes, Tomi Olavi
Tiihonen, Kaius Konstantin
Tolvanen, Sulo Artturi
Tummavuori, Teo Casper
Tuononen, Niilo Veikko Viljami
Tuppurainen, Julius Väinö Johannes
Turunen, Amin
Törmälä, Hertta Elviira
Vainio-Kaila, Vilho Johannes
Varis, Laura Matilda
Varpula, Eino Pekka
Vatilo, Siiri Hille Marjatta
Vesanto, Vera Helena
Vesterinen, Martta Loviisa
Viitanen, Anni Elina
Wallström, Julius Jonatan
Ylinen, Ilari Nuutti
Åsnabrygg, Mila Tiia Margareeta

 

Luonnontiedelinja

Bah, Adama Aino Alfilda
Ervasti, Luukas Aleksanteri
Hiekkataipale, Joel Santeri
Hietanen, Jasu Tapani
Hilli, Kasimir Adrian
Hintikka, Valtteri Mikael
Kivinen, Lempi Maini Kaarina
Kukkola, Kalle Eemil
Leminen, Jetro Joonatan
Ojanen, Ada Emilia
Palenius, Jimmy Juhani
Rantanen, Marco Kasperi
Vanhatalo, Vilho Verneri
Vilander, Panu Topias
Viljakainen, Valtteri Ukko Aleksi

 

Musiikkilinja

Bonnor, Joel Oskar James
Kaheinen, Fransesca Helmi-Ilona Hildegard
Kantola, Lilja Alexandra
Karivalo, Vertti Aleksanteri
Koistinen, Lumi Lilja
Lagerblom, Viktor Johan Emil
Lassila, Valtti Mikael Ilkanpoika
Lehtimaja, Max Lucas Daniel
Okafor, Mikel Obinna
Osolanus, Otso Lemmy Joonatan
Paasto, Emmi Iines
Raspohja, Peppi Olga Serafia
Rintakoski, Justus Santeri

1 2 3 40