Katsaus syyslukukauden päätteeksi
Tervehdys koko koululle!
Lukuvuosi 2019-2020 alkaa olla puolivälissä ja on hyvä tehdä lyhyt katsaus siihen.
Koulumme on täyttänyt syksyn aikana 95 vuotta ja koko sen ajan OYK on toiminut Oulunkylässä. Oulunkyläläiset halusivat vuonna 1924 oman suomenkielisen oppikoulun, ja näiden innostuneiden henkilöiden toiminnan pohjalta alkoi koulumme tarina. Oulunkylä oli tuolloin vielä oma kuntansa eikä Helsingin yksi esikaupungeista kuten nykyään. Oulunkyläläisyys on leimannut koulua vuosikymmenten aikana: koulu on nähty tärkeänä osana alueen kehittämistä. OYK haluaa jatkaa edelleen hyvänä lähikouluna peruskoulun yläkouluikäisille ja tarjota lukioikäisille tasokasta lukio-opetusta vehreässä ympäristössä lähes syntypaikoillaan. Ensimmäinen koulurakennus sijaitsi nimittäin Kumpu 6:ssa, nykyisessä Mikkolantie 3:ssa. 1950-luvulla siirryttiin nykyiseen koulurakennukseen. Onnea 95-vuotiaalle koulullemme!
Syksyn aikana olemme halunneet koulun toiminnassa kehittää sekä peruskoulun että lukion uusien oppilaiden ja opiskelijoiden ryhmäyttämistä. Tavoitteena on saada 7. luokkalaiset ja lukion ensimmäisen vuosikurssin oppilaat hitsautumaan yhteen ja toimimaan ryhmänä yhteishenkeä parantavalla tavalla. Tämä hyvä yhteishenki näkyy varmasti myös oppimistuloksissa ja koulukiusaamisen vähentymisenä sekä oppilaiden että opiskelijoiden oman hyvinvoinnin parantumisena. Lukioomme tullaan hyvin useista Helsingin yläkouluista, jopa kaupungin ulkopuolelta, siksi hyvin suunniteltu ja toteutettu ryhmäyttäminen on tärkeää. Oppilaspalautteissa on tämä työ myös saanut kiitosta. Muutenkin oppilaille tehdyissä palautekyselyissä tulee esille koulun hyvä yhteishenki, tasokas opetus ja mutkattomat vuorovaikutussuhteet henkilöstön ja oppilaiden välillä. Tästä syntyy me-henki, joka on paremmaksi kehittyvän työskentely-ympäristön kannalta erityisen tärkeää.
Me-henkeä vaalivat ja kehittävät laajat, yhteiset projektit. Koulussamme on alkanut neljännen musikaalin työstämisvaihe. Tämä vaatii hyvää työryhmän johtamista, kaikkien osallistuvien hitsautumista yhteen ja projektin viemistä sovitun aikataulun mukaan eteenpäin. Pitää myös muistaa, miten tällainen laaja produktio näkyy myös koko koulun arjessa sekä koulun ulkopuolelle. Näkyvää tämän hetken ogelilaisuutta! Keväällä huhtikuussa pääsemme näkemään musikaalin. Siitä on varmasti tulossa taas hieno, ja koulun ulkopuolelle suunnatut yleisöesitykset tuovat koulumme toimintaa osaksi Oulunkylän elämää.
Lukuvuoden teemana on ollut Kestävä tulevaisuus. Tätä teemaa on varmasti turha kenellekään perustella. Se näkyy ja kuuluu koko maailman nykyhetkessä. Se herättää ajatuksia ja ehkä huoliakin nuorissa. Tätä teemaa on koulun ympäristöryhmä ja henkilöstön Kestävän tulevaisuuden-tiimi miettinyt ja vienyt eteenpäin. Pienet tai suuremmat arjen teot ja tapahtumat voivat olla tärkeitä kestävän kehityksen kannalta. Oppilailta ja opiskelijoilta on tullut toiveita kasvisruokapäivien lisäämisestä, koulun jätteiden lajittelua kehitetään edelleen, koulun mahdollisessa saneeraus- ja laajennushankkeessa mietitään ekologisempaa lämmitysjärjestelmää. Sitran johtava asiantuntija Outi Haanperä Ilmastoratkaisut-tiimistä piti mielenkiintoisen alustuksen aiheesta koko lukiolle ja 9. luokkalaisille 11.12. Esityksen keskusteluosiossa tuli hienosti esille, miten valveutuneita koulumme oppilaat ja opiskelijat ovat ympäristökysymyksissä. Nämä terveiset myös esiintyjä halusi lähettää heille.
Kiitos syyslukukaudesta kaikille ja mukavaa joulun odotuksen aikaa sekä mahtavaa uutta vuotta! Kohta alkaa ansaittu loma.
Altti Pikkarainen
Vararehtori