Ogelilaiset valloittamassa maailmaa
Lukuvuonna 2022–2023 Oulunkylän yhteiskoulun peruskoulun oppilaat ja lukion opiskelijat sekä opettajat ovat päässeet osaksi monia ikimuistoisia matkoja, projekteja ja vaihtoja. Kansainvälisyysprojekteissa on päässyt kartuttamaan kielitaitoa, tutustumaan uusiin ystäviin ja oppimaan paljon uutta. Tässä yhteenvetoa kuluneesta vuodesta.
Hollanti, Culemborg (24.9.–1.10.2022)
Kansainvälisyyslukuvuosi 2022–2023 alkoi kolmannella yläkoulun Erasmus+ Digital Challenges -projektimatkalla Hollantiin. Matkalla oli mukana viisi OYK:n peruskoulun oppilasta ja kaksi opettajaa. Digitaalisen maailman haasteiden projektiteema syventyi tällä matkalla erityisesti median vilpittömyyteen ja vilpillisyyteen. Lisää matkasta voi käydä lukemassa täältä.
Turkki, Tarsos (5.–12.11.2022)
Myös Tarsoksen matka oli osa Erasmus+ Digital Challenges -projektia. Turkkiin matkasi neljä peruskoulun oppilasta ja kaksi opettajaa. Viikon aikana oppilaat pääsivät tutustumaan moniin paikallisiin nähtävyyksiin sekä kuulemaan Tarsoksen historiasta. Matkan aikana tehtiin myös päiväretki Kappadokian vuoristoon sekä rannalle. Myöhemmin marraskuussa (18–25.11.2022) OYK:sta matkustettiin lisäksi Turkin Corluun.
Saksa, Berliini (28.2.–7.3.2023)
Koulumme on ollut mukana kansainvälisessä Erasmus-projektissa Kulturkioskissa jo 10 vuoden ajan. Kolmannen Kulturkioskin huipennus järjestettiin maaliskuussa 2023 Berliinissä. Kulturkioskiin osallistui opiskelijoita ja opettajia seitsemästä eri maasta: Saksasta, Itävallasta, Italiasta, Kreikasta, Ranskasta, Unkarista ja Suomesta. OYK:ta edustivat kaksi opettajaa, kaksi peruskoulun oppilasta sekä kolme lukio-opiskelijaa.
Kulturkiosk III:n eri matkoilla nuoret laativat videoita aineettomista maailmanperintökohteista eri maissa. Berliiniläiset opiskelijat valitsivat jokaisesta matkasta yhden videon finaaliehdokkaaksi, joista valittiin nyt Kulturalessa voittaja.
Ranska, Valbonne (5.–12.3.2023)
Lukion kolmivuotinen Erasmus+-vaihtoprojekti Valbonnessa huipentui toiseen lähitapaamiseen työelämä-, yritys- ja korkeakouluvierailujen merkeissä. Etelä-Ranskan teknologiakylä Sophia Antipolis Valbonnen Provence-Alpes-Côte-d’Azurin talousalueella sijaitseva kansainvälinen lukio on ollut yhteistyökumppanimme jo vuodesta 2018. OYK:sta Ranskaan matkasi viisi lukiolaista ja yksi opettaja. Suomesta lähti mukaan myös ystävyyskoulumme Munkkiniemen yhteiskoulun väkeä.
Matkan aikana tutustuttiin muun muassa tapahtumayrittäjän työhön ja surcyclage-teemaan eli messumateriaalien uusiokäyttöön. Matkaajat pääsivät vierailemaan myös AirFrance KLM:n datakeskuksessa, Monacon merimuseossa sekä start-up-yrittäjien Monacotech-keskittymässä, jossa tehdään eri yrityksissä muun muassa hammaslääketieteen koulutukseen 3D-tulostettuja anatomisia harjoitusmalleja sekä alusvaatteita hengittävästä kankaasta.
Lisää projektista ja matkasta voi käydä lukemassa täältä.
Saksa, Berliini (16.4.–21.4.2023)
Tänä keväänä järjestettiin ensimmäistä kertaa lukion teemaopintoihin kuuluva saksaa ja historiaa yhdistävä SAHI-opintojakso. Opintojaksolla yhteensä kaksikymmentä OYK:n lukiolaista pääsi tutustumaan Saksan ja etenkin Berliinin historiaan ja sen merkitykseen koko Euroopan historialle. Kurssiin kuului koululla järjestetty luento-osuus, jonka jälkeen opiskelijat pääsivät matkalle paikan päälle Saksaan.
Saksassa opiskelijat vierailivat muun muassa juutalaisessa museossa, Saksan historiallisessa museossa, Topographie des Terrors -näyttelyssä ja Berliinin muurin muistopaikoissa. Opiskelijat vierailivat myös valintansa mukaan entisessä Itä-Saksan tutkintavankilassa, Stasi-museossa tai Potsdamin viehättävässä palatsikaupungissa. Vierailut olivat vaikuttavia ja herättivät keskustelua menneistä tapahtumista sekä siitä, mitä maailmassa tällä hetkellä tapahtuu. Matkalla päästiin myös tutustumaan paikalliseen ystävyyskouluumme Kurt-Tucholsky-Oberschuleen sekä modernin Berliinin ruoka- ja kirppiskulttuuriin.
Italia, Isernia (15.–22.4.2023)
Matka Italian Iserniaan oli osa Erasmus+ Digital Challenges -projektikokonaisuutta. Tällä kertaa teemana olivat tekijänoikeudet. Koulustamme matkaan lähti neljä peruskoulun oppilasta ja kaksi opettajaa.
Iserniaan oppilaat tutustuivat kaupunkisuunnistuksen avulla. Matkaseurue pääsi tapaamaan myös Isernian pormestarin, mikä oli yksi matkan kohokohdista. Italian-matkan aikana vierailtiin lisäksi monissa muissakin kaupungeissa. Rooma täytti kaikkien odotukset, ja Napolissa oppilaat pääsivät ihailemaan kuninkaallista palatsia ja nauttimaan pitsoista. Pienemmät kaupungit yllättivät upeilla maisemillaan.
Myöhemmin toukokuussa Digital Challenges -projekti huipentui OYK:n isännöintiviikkoon. Vieraat tutustuivat Helsinkiin kaupunkisuunnistuksen muodossa ja pääsivät näkemään esimerkiksi niin Ateneumin kuin Poliisien kesämajankin. Projektiin osallistuneet vierailivat myös Ylellä ja pohtivat vastamainoksia yhdessä Voima-lehden toimittajan kanssa.
Itävalta, Graz (13.5.–20.5.2023)
Projekti “Wie geht man bei euch? – How do you go?” on OYK:n ja pitkäaikaisen yhteistyökoulumme BG Reinin yhteinen projekti. Mukana Itävallan-matkalla oli viisitoista 8.- ja 9.-luokkalaista sekä viisi lukiolaista ja kaksi opettajaa.
Viikon aikana tutustuttiin vaelluskulttuurin ammattilaisen näkökulmasta ja käytiin kahden päivän vaelluksella Grazin lähialueella mäkisessä maastossa. Vaeltaminen Keski-Euroopassa erottuu selkeästi Suomen retkikulttuurista, sillä palveluita löytyy matkan varrelta, eikä ihan kaikkea tarvitse kantaa mukana rinkassa. Nuoret laativat matkan aikana pienryhmissä esitteen, jossa esitellään vaellusreitti ja vaelluskulttuuria nuorten näkökulmasta saksaksi ja englanniksi.
Täältä voi lukea lisää matkasta ja tutustua samalla nuorten tekemään esitteeseen.
Ranska, La Rochelle (22.5.–29.5.2023)
Innostunut 17 oppilaan porukka 8.–9.-luokkalaisia ja kaksi opettajaa osallistui kevätlukukauden lopulla viikon mittaiseen Erasmus+-vaihtoon Ranskassa. Ystävyyskoulumme Eugène Fromentinin yläaste La Rochellen keskustassa oli järjestänyt upean ohjelman, jonka puitteissa suunnistettiin niin koulussa, kaupungilla kuin luonnonkauniilla Rén-saarellakin. Saarella oli mahdollista katsella Flotten ja St Martin de Rén kaupunkeja. Vuorovesi-ilmiö oli upeasti havaittavissa osteriviljelmien paljastuessa.
Matkalla toistui meriteema, ja meriaiheisia tehtäviä mietittiin ryhmissä viidellä kielellä. Meriteema jatkui musiikintunnilla, jossa päästiin huippupedagogin oppiin laulamaan ja säestämään lusikoilla korvamatoa nimeltä ”Santiano”. Merenalaiseen maailmaan sukellettiin myös La Rochellen kuuluisassa akvaariossa. Lisäksi kajakkiretki tarjosi uusia kokemuksia ja juhlalounas merimuseon laivaravintolan kannella maistui. Ranskalaiseen ruokakulttuuriin tutustuttiin koulussa, kaupungilla ja perhemajoituksessa.
Matka huipentui koko ryhmän ammattimaisesti tehtyyn podcast-haastatteluun, johon oppilaat osallistuivat rohkeasti ranskan ja suomen kielillä. Euroopan unionin Erasmus+-ohjelma osoittautui taas mainioksi tavaksi kehittää kielitaitoa ja luoda kenties pysyviä eurooppalaisia ystävyyssuhteita.
Näiden lyhyiden matkojen lisäksi Oulunkylän yhteiskoulun oppilaat ja opiskelijat ovat osallistuneet eripituisiin vaihtoihin. Lähes parikymmentä lukion opiskelijaa on päässyt asumaan pidemmäksi aikaa ulkomaille. Kielitaito, uudet ystävät ja mahtavat kokemukset kannattavat aina!