EtusivuTutustu kouluummeUutisetHenkilökuntaElla Metsäranta jää eläkkeelle
20.05.2021

Ella Metsäranta jää eläkkeelle

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, pitkäaikainen ogelilainen Ella Metsäranta viettää nyt toukokuussa viimeisiä työviikkojaan ja jää kesäloman myötä eläkkeelleElla aloitti uransa 80-luvun alussa, joten mittariin kertyy kokonaisuudessaan lähes 40 vuoden työsarka äidinkielenopettajana. 

Oulunkylän yhteiskoulun peruskoulun äidinkielenopettajana Ella Metsäranta aloitti vuonna 1995Ellan työura on myös läpileikkaus OYK:n lähihistoriasta, sillä hän on ehtinyt työskennellä kolmen eri rehtorin aikana: ensin Martti Ilvosen, sitten Hannele Nevalaisen ja viimeiset vuodet Mirva Lindströmin johtamassa koulussa. Ellan tunneilla istuneiden oppilaiden määrä lienee tuhansia, ja tutuksi on tullut myös laaja kaarti OYK:n nykyisiä ja entisiä opettajia. 

Koulukuva 90-luvulta

Ella perusti aikanaan peruskoulun ensimmäisen lehden, nuorten elämää ja koulun tapahtumia kommentoivan GommentaattorinEllalla oli näppinsä pelissä myös peruskoulun näytelmäkerhon eli näyttiksen perustamisessa. Kertomuksissa työvuosista OYK:ssa vilahtelee monia hauskoja tapauksia, kuten luma-luokan vaellus Skotlannissa ja  musiikkiluokan luokanvalvojana tehty Lapin-matka. Mieleenpainuva muisto on myös vuonna 2000 Nuori osaaja -projektiin tehty mittava Kalevala-näytelmä, jota esitettiin Malmitalolla. Yksi hauska muisto liittyy näytelmäkerhon näytelmäprojektiin, johon sattui onnekkaaksi kääntynyt painovirhe. Näytelmässä esiintyi alun perin passintarkastaja, joka kuitenkin päätyi näytelmätekstiin muodossa passinrakastaja. Asia ratkaistiin muuttamalla hahmo tosissaan passinrakastajaksi. Pakolaisuutta käsittelevä draama sai lisää komiikkaa passintarkastajasta, joka pussaili passeja ja keräsi niitä onnessaan tiskin alle.

Musiikkiluokkalaiset leirikoulussa Napapiirillä 90-luvun loppupuolella.

Ennen OYK:ta Ella ehti käydä aloittamassa opettajanuransa Virolahdella ja tehdä kymmenen vuoden uran myös EspoossaKasvatustyön ohessa tuli kasvatettua myös kolme omaa lasta. Ella on nähnyt myös teknologian saapumisen arkielämään ja luokkahuoneisiin. “Maksoin laskuja sähköisesti jo Commodore 64:n aikakaudella 80-luvulla”, Ella nauraa ja alkaa pohtia sähköistymisen hyviä ja huonoja puolia. “Tietokoneella kirjoittaminen on kyllä helpottanut työtä, koska sotkuisten käsialojen kanssa ei tarvitse enää taistella. Puolustan silti muistiinpanojen kirjoittamista käsin, sillä se kehittää käden, silmän ja ajattelun yhteistyötä.” 

Äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen ytimen Ella kiteyttää hetken miettimisen jälkeen näin: “Äidinkielenopetuksessa tärkeintä on lukemisen, kirjoittamisen ja keskustelun kautta tapahtuva kasvu ihmisenä. Hänelle tärkeitä tapauksia arjen opetustyön lomassa ovat olleet kirjoituskilpailut, joista oppilaille on kertynyt hienoja sijoituksia ja voittojakin. Nykyisiä oppilaita Ella haluaa kannustaa osallistumiseen ja vaikuttamiseen. “Te olette fiksuja, menkää rohkeasti mukaan vaikuttamaan asioihin”, Ella jättää neuvoksi ogelilaisille nuorille. 

Ellan eläkesuunnitelmiin kuuluu paluumuutto pohjoiseenPosiolla syntynyt ja Rovaniemellä koulua käynyt Ella kertoo innostuneesti muutostaan Rovaniemelle. “Tein graduni pohjoisesta identiteetistä enkä ole itsekään tainnut päästä siitä irti!” Ella kertoo ja nauraa hersyvästi. 

Toivotamme Ella Metsärannalle onnellisia eläkepäiviä pohjoisessa! Kiitos monikymmenvuotisesta työstäsi Oulunkylän yhteiskoulussa! 

Artikkelin pääkuvassa on Ellan koululaistyyliä nuoruuden Rovaniemeltä.