EtusivuTutustu kouluummeUutisetLukio”Häiriköt” vieraili meillä
05.12.2018

”Häiriköt” vieraili meillä

Häiriköt-päämajan Jari Tamminen herätteli O´Timesin toimittajia katsomaan journalismia uudesta näkökulmasta. Omassa työssään Tamminen yhdistää journalismiin taidetta, tiedettä ja aktivismia. Keskeisin osa Tammisen tekemistä on kulttuurihäirintä ja etenkin vastamainokset.

Vastamainokset ovat joillekin tuttuja ehkäpä kuvataiteen tunneilta mutta Tamminen avasi niiden merkitystä toimituksellemme tarkemmin. Tamminen esitteli Voima-lehdessä ilmestyneen melko tuoreen vastamainoksen, jossa kritisoidaan Foodoran toimintaa suhteessa lähettifirman työntekijöihin. Vastamainoksessa Foodora oli muuttunut muotoon Foodorja.

Tamminen piti kiinnostavana sitä, että heidän vastamainoksensa pääsi myös syksyn filosofian yo-kokeen aineistoksi. Kyseessä oli Ateria – Innovaatioleikkeleet -mainos, jossa kuluttajalle tarjotaan esimerkiksi Fifi-palaa (pakkauksessa söpön koiran kuva) ja Ylikypsää tammaa. Yo-kokeen tehtävässä piti pohtia lihansyönnin eettisyyttä.

Tamminen kertoi, että nykypäivän kuvakeskeisessä kulttuurissa näillä vastamainoksilla voi tarjota journalistista sisältöä. Edellä mainituilla esimerkeillä onkin selkeästi journalistinen tehtävä: ne paljastavat epäkohtia yhteiskunnastamme ja pyrkivät lisäämään keskustelua aiheistaan.

Tammisen puheesta jäi mieleen myös se, että taiteella voi vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin ja yhteiskuntaan. Hän kertoi yhteistyöstään taiteilijoiden kanssa ja erilaisista taiteilijoiden aikaansaamista muutoksista. Tammisenkin vastamainoksia on Valokuvataiteen museon kokoelmissa, joten taiteilija hän on, vaikka ei ehkä aina itse itseään sellaiseksi identifioi.

Tammisen innostava ja hauska vierailu antoi paljon ajateltavaa. Ensi vuoden puolella nähdään, millaista hedelmää uusi näkökulma tuo lehteemme.