Kuvataide
ku-3, Kuvataide 3 (8.lk)
Teemme erilaisia savitöitä eli keramiikkaa sekä muuta kolmiulotteista muotoilua ja suunnittelua: käyttö- ja koriste-esineitä, veistoksia tai arkkitehtuuria.
Materiaaleina saven lisäksi mm. kipsi, puu ja kierrätysmateriaalit.
ku-4, Kuvataide 4 (8.lk)
Piirrämme, maalaamme sekä tuotamme ja tutkimme kuvia monin eri tavoin, uutena tekniikkana mm. akryylimaalaus.
Taidegrafiikassa kokeilemme esim. syväpainomenetelmää. Mahdollinen näyttelyvierailu.
ku-5, Kuvataide 5 (9.lk)
Opi hyväksi valokuvaajaksi! Harjoittelemme valokuvauksen ilmaisua, järjestelmäkameran toimintaa ja kuvankäsittelyä tietokoneella. Digitaalisen kuvan jatkoksi kokeilemme filmi- ja studiokuvausta, sekä mahdollisesti myös pimiötyöskentelyä.
Kotitalous
ko-4, Kotitalous 4 (8.lk)
Tutustumme monipuolisesti leivonnan maailmaan: opiskelemme erilaisia leivonnan tekniikoita ja taikinatyyppejä. Lisäksi opetellaan tunnistamaan ja käyttämään leivonnan työvälineitä sekä pienkoneita. Valmistamme sekä suolaisia että makeita leivonnaisia ja opimme leivonnan ilmiöitä käytännön työskentelyn kautta.
ko-5, Kotitalous 5 (9.lk)
Opiskelemme, mitä ruokakulttuuri tarkoittaa ja mitkä tekijät vaikuttavat sen muotoutumiseen. Eri maiden ruokakulttuureihin tutustutaan myös teoriatasolla, mutta pääpaino on opiskella ruoanvalmistuksen menetelmiä ja raaka-aineita käytännössä. Valmistamme siis perinteisiä ja uudempia ruokalajeja ja leivonnaisia ympäri maailman sekä tutustumme erilaisiin tapakulttuureihin.
ko-6, Kotitalous 6 (9.lk)
Tutustumme tarkemmin ruoanvalmistuksen perusraaka-aineisiin sekä toisaalta pohditaan ja opiskellaan, mitä kestävä elämäntapa on käytännössä. Valmistamme esimerkiksi aterioita ja leivonnaisia huomioiden satokauden tuotteet sekä ruokahävikin. Lisäksi tutustumme suomalaisen ruokakulttuurin muutokseen valmistamalla aterioita 1940-luvulta tähän päivään.
Liikunta
li-7, Liikunta 7 (8.lk)
Monipuolista liikuntaa vuodenajan mukaan koulun lähialueilla. Oppilaat osallistuvat aktiivisesti ohjelman suunnitteluun. Sisältää muutaman lajivierailun koulualueen ulkopuolelle.
li-9, Liikunta 9 (9.lk)
Treenaamme tavoitteellisesti koulun kuntosalilla. Opit kuntosalityöskentelyn periaatteet ja saat tarvittavat taidot itsenäiseen kuntosalityöskentelyyn.
Käsityö
ks-4, Käsityö 4 (8.lk)
Opintojaksolla tutustutaan uusiin tekniikoihin, käsityömuotoiluun ja harjoitellaan suunnittelutaitoja. Uusi muoti ja design tulevat tutuiksi. Opintojaksolla voi valmistaa erilaisia vaatteita, asusteita tai erilaisia tuotteita puusta ja metallista.
ks-5, Käsityö 5 (9.lk)
Opintojaksolla perehdytään erilaisiin kodin esim. sisustustekstiileihin tai äänentoistoon. Opintojaksolla voi valmistaa erilaisia sisustustekstiilejä tai Bluetooth-kaiuttimen. Oppilas suunnittelee ja toteuttaa oman projektinsa ja dokumentoi sen.
ks-6, Käsityö 6 (9.lk)
Tutustumme monipuolisesti uusiin tekniikoihin ja valmistamme useita pieniä tuotteita esim. koruja ja kokeiluja mm. pellistä, metallilangoista, villasta, muovista, lasista ja kierrätysmateriaaleista.
Musiikki
mu-3, Musiikki 3 (8.lk)
Soitamme bändissä, laulamme, tutustumme musiikin tekemiseen tietokoneella ja yhdistelemme rohkeasti perinteistä musiikkia nykyaikaiseen tapaan tehdä musiikkia. Ryhmän yhteisen valinnan mukaan keskitytään tiettyihin aihepiireihin. Keskeistä on musiikillisten tietojen ja taitojen monipuolinen kehittäminen sekä omien ideoiden ja ratkaisujen tuottaminen.
mu-4, Musiikki 4 (9.lk)
Oppilaat voivat keskittyä tarkemmin johonkin valitsemaansa oppisisältöön, joita ovat esimerkiksi bändisoitto, laulaminen, musiikkiteknologia tai oman musiikin tuottaminen. Musisoinnissa käytetään hyödyksi perinteisiä instrumentteja sekä nykyaikaista teknologiaa. Teemme mahdollisuuksien mukaan kurssin ohjelmistosta tuotoksen, joka voi olla esimerkiksi äänite tai esiintyminen tms. Opintokokonaisuuden voi valita, vaikka aikaisempia musiikin valinnaisia ei ole ollut.
Muut valinnaisaineet
Muut valinnaisaineet, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeroin. Oppimäärältään alle kaksi vuosiviikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet ja tällaisista oppimääristä koostuvat kokonaisuudet arvioidaan sanallisesti. Mikäli sanallisesti arvioitu valinnainen aine katsotaan jonkin yhteisen aineen syventäviksi opinnoiksi, sen suoritus voi korottaa kyseisen oppiaineen arvosanaa.
Syventävät valinnaisaineet
Kuvataide
vku-pitkä, Kuvataide (8.-9.lk)
Opintokokonaisuuden aikana syvennetään omaa taideilmaisua. Tutustumme taiteeseen ja käytämme monipuolisesti erilaisia tekotapoja ja materiaaleja: painopisteenä piirustus ja maalaus sekä sekatekniikat. Tutkimme taidehistoriaa ja kuvakulttuureja oman kuvan tekemiseen kautta.
Opintokokonaisuuden laajuus: 2 vvt
vku-1, Oma kuvailmaisu (8.lk)
Kehitämme omaa kuvailmaisua ja taiteen tuntemusta painottamalla piirtämistä ja maalaamista. Tutustumme muun muassa modernin kuvataiteen tyyleihin. Mahdollinen vierailu näyttelyyn tai taitelijan työhuoneelle.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
vku-2, Oma kuvataideprojekti (9.lk)
Toteuta oma taideteos tai usean teoksen sarja valitusta teemasta esimerkiksi maalaten, piirtäen, valokuvaamalla, animaationa, kuvanveistona, katutaiteena, videona. Kokoamme teoksista näyttelyn. Kuvataideprojekti soveltuu myös jonkin vaihtuvan teeman tai tekniikan tarkasteluun.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
Kotitalous
vko-pitkä, Kotitalous (8.-9.lk)
Kotitalous on monitieteinen oppiaine, jossa opiskellaan kansainvälisiä ruokakulttuureja, ja kotitalouden arjen taitoja. Arjen taitoja tarvitaan jokapäiväisessä elämässä. Pitkä valinta muodostuu käytännön harjoituksista, yhteistyö- ja vuorovaikutustaidoista ja tiedonhankintataidoista. Tavoitteena on arjessa selviytyminen. Arvioinnissa huomioidaan jatkuva näyttö ja kotitalouden tehtävissä selviytyminen.
Opintokokonaisuuden laajuus: 2 vvt
vko-1, Kodin arkea ja ruoanvalmistuksen teknologia (8.lk)
Pohdimme, mistä asioista toimiva arki koostuu ja miten arkea voi hallita esimerkiksi rahankäytön ja oman hyvinvoinnin kannalta. Pohditaan myös, miten kodin pienkoneet voivat olla avuksi ruoanvalmistuksessa ja olisiko niitä järkevä hankkia omaan kotiin tulevaisuudessa. Pääpaino on tekemällä oppimisessa eli harjoitellaan esimerkiksi hyvinvointia tukevien aterioiden valmistusta kodin pienkoneita apuna käyttäen.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
vko-2, Kodin juhlaa (9.lk)
Opiskelemme perusasioita juhlista ja niiden järjestämisestä. Opitaan esimerkiksi, mitä kaikkea juhlanjärjestäjän tulee ottaa huomioon juhlaa suunnitellessa sekä millaisia ruokia eri juhlissa voi tarjota. Suunnittelemme ja valmistamme erilaisiin juhliin sopivia aterioita ja leivonnaisia sekä harjoittelemme esimerkiksi juhlavaa kattamista.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
Liikunta
vli-pitkä, Liikunta (8.-9.lk)
Liikunnan pitkässä valinnaisessa tutustutaan harvinaisempiin lajeihin ja syvennetään eri pallopelien osaamista niin yksilö- kuin joukkuetasolla. Tavoitteena on tukea liikunnallista elämäntapaa ja saada positiivisia kokemuksia liikunnasta.
Opintokokonaisuuden laajuus: 2 vvt
vli-1, Uudet lajit (8.lk)
Tutustutaan koululiikunnassa harvinaisempiin lajeihin esimerkiksi keilailuun, seinäkiipeilyyn, golfiin,
jousiammuntaan ja Megazoneen. Lisäksi opetellaan erilaisia taitoja ja toimintakykyä kehittäviä liikuntamuotoja. Opintokokonaisuus sopii kaikenlaisille liikkujille – pääset kokemaan uusia elämyksiä.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
vli-2, Yksilö- ja joukkuepalloilu (9.lk)
Syvennetään pallopelien osaamista niin yksilö- kuin joukkuetasolla. Tunneilla tutustutaan myös harvinaisempiin pallopeleihin lajivierailujen parissa koulun ulkopuolella, mm. squashiin, padeliin ja pickleballiin.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
Käsityö
vks-pitkä, Käsityö (8.-9.lk)
Käsityön pitkässä valinnaisessa opintokokonaisuudessa oppilas suunnittelee ja toteuttaa oman projektin hyödyntäen monipuolisesti erilaisia käsityön materiaaliteknologioita. Tavoitteena on syventää käsityön taitoja ja tietoja ja valmistaa uniikki ja laadukas tuote.
Opintokokonaisuuden laajuus: 2 vvt
vks-1, DIY Tee-se-itse (8.lk)
A) Tekstiilityön tekniikat: Perehdymme käsityömuotoilun perusteisiin. Suunnitellaan ja valmistetaan erilaisia käyttöesineitä, koristeita tai tekstiilejä. Jo aikaisemmin opittujen taitojen lisäksi, oppilaan oman mielenkiinnon mukaan, tutustutaan uusiin käsityö- ja askartelutekniikoihin. Tavoitteena on toimia ”kätevänä tekijänä” – osata valmistaa, korjata ja parannella erilaisia tavaroita ja tekstiilejä.
B) Teknisen työn tekniikat: Oppilas suunnittelee itse työnsä hyödyntäen vapaasti aiemmin opittuja tekniikoita ja erilaisia materiaaleja. Painotamme omaa ajattelua, ongelmanratkaisua ja vastuun ottamista omasta työstä. Projekteissa vastaan tulevat uudet tekniikat ja materiaalit opetetaan koko ryhmälle.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
vks-2, DIY Tee-se-itse (9.lk)
A) Tekstiilityön tekniikat: Perehdymme käsityömuotoilun perusteisiin. Suunnitellaan ja valmistetaan erilaisia käyttöesineitä, koristeita tai tekstiilejä. Jo aikaisemmin opittujen taitojen lisäksi, oppilaan oman mielenkiinnon mukaan, tutustutaan uusiin käsityötekniikoihin. Tavoitteena on toimia ”kätevänä tekijänä” – osata valmistaa, korjata ja parannella erilaisia tavaroita ja tekstiilejä.
B) Teknisen työn tekniikat: Oppilas suunnittelee itse työnsä hyödyntäen vapaasti aiemmin opittuja tekniikoita ja erilaisia materiaaleja. Painotamme omaa ajattelua, ongelmanratkaisua ja vastuun ottamista omasta työstä. Projekteissa vastaan tulevat uudet tekniikat ja materiaalit opetetaan koko ryhmälle.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
Musiikki
vmu-pitkä, Musiikki (8.-9.lk)
Opintokokonaisuuden aikana kannustetaan oppilaita kehittämään musiikillista osaamistaan monipuolisesti. Yhteissoiton lisäksi keskeisessä roolissa ovat erilaiset luovaa musiikillista ilmaisua kehittävät harjoitustyöt, joissa voidaan hyödyntää monipuolisesti erilaisia tietoteknisiä menetelmiä. Oppilaat oppivat myös havainnoimaan omaa ääniympäristöään ja kiinnittämään huomiota musiikin kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin merkityksiin.
Opintokokonaisuuden laajuus: 2 vvt
vmu-1, Musiikin luova tuottaminen 1 (8.lk)
Tutustumme musiikin tekemiseen tietokoneella hyödyntäen nykyaikaisia ohjelmistoja ja teknologiaa, sekä musisoidaan ja tuotetaan musiikkia perinteisillä soittimilla. Valinnaisaineen tavoitteena on tehdä ja tuottaa omaa musiikkia tai sovittaa uudestaan jo olemassa olevaa materiaalia. Työskentelemme eri musiikkigenrejen parissa oman kiinnostuksen mukaan. Tavoite on edelleen syventää jo aiemmin opittuja tietoja ja taitoja.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
vmu-2, Musiikin luova tuottaminen 2 (9.lk)
Tavoitteena on tehdä ja tuottaa omaa musiikkia, tai sovittaa jo olemassa olevaa materiaalia käyttäen nykyaikaisia ohjelmistoja ja instrumentteja. Käytössämme on musiikin tuottamiseen niin tietokonepohjaiset ohjelmistot kuin myös perinteiset instrumentit. Tutustumme myös musiikkialan ammatteihin. Teemme mahdollisuuksien mukaan opintokokonaisuuden ohjelmistosta tuotoksen, joka voi olla esimerkiksi äänite tai esiintyminen tms. Tavoite on edelleen syventää jo aiemmin opittuja tietoja ja taitoja.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
Ruotsi
vrub-2, Perusopintoja täydentävä ruotsin kurssi (9.lk)
Opintokokonaisuudella syvennetään ja kerrataan aiemmin opittuja taitoja lukio-opintoja silmällä pitäen. Kerrataan keskeisiä rakenteita ja sanastoa. Lisäksi keskitytään kuullun ymmärtämiseen ja kirjalliseen tuottamiseen.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
B2-kieli
B2-kieltä opiskellaan yläkoulussa yhteensä 4 kurssia: 8. luokalla kurssit 1–2 ja 9. luokalla kurssit 3–4.
B2-kielen opiskelun voi aloittaa vain 8. luokalla. Aloitettua valinnaisen B2-kielen opiskelua ei voi keskeyttää ilman erityisen painavaa syytä.
vsb-1 - 4 saksa (8.-9.lk)
Noin 120 miljoonaa ihmistä puhuu saksaa äidinkielenään Euroopan ytimessä. Saksan taito on työelämässä kiistaton valttikortti, sillä Saksa on maailman talousmahteja ja Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita. Paitsi ulkomaankaupassa myös matkailussa tarvitaan saksan osaajia, sillä saksalaiset lukeutuvat maailman matkustelevimpiin kansoihin.
Saksan osaaminen avartaa tiedonsaantimahdollisuuksiasi: monet tärkeät nettisivut ovat saksankielisiä, ja saksa on merkittävä tieteen kieli. Maailmankuvasi avartuu, kun pystyt seuraamaan saksankielisiä medioita. Saksan osaaminen syventää matkailu-, kulttuuri ja urheiluelämyksiäsi – pysyt nauttimaan esim. musiikista ja kirjallisuudesta alkuperäiskielellä.
Saksan taitajana sinulle avautuu lukuisia mahdollisuuksia verkostoitua kansainvälisesti. Monet suuntaavat saksankieliselle alueelle vaihto-opiskelijoiksi, töihin tai työharjoitteluun.
8. luokka (vsb1-2)
Tutustumme saksan kieleen sekä sen asemaan maailmassa. Harjoittelemme vuorovaikutusta arkeen liittyvissä tilanteissa, kielen perusrakenteita ja –sanastoa sekä ääntämistä. Keskeisiä työtapoja ovat pari- ja ryhmätyöskentely, erilaiset kielenoppimispelit ja -leikit sekä pienet projektityöt, joissa voi soveltaa TVT-taitoja. Kiinnitämme erityishuomiota kielenopiskelutaitoihin ja kokeilemme erilaisia oppimisstrategioita.
Opintokokonaisuuden laajuus: 2 vvt
9. luokka (vsb3-4)
Harjoittelemme selviytymistä saksaksi erilaisissa viestintätilanteissa kuten tapaamisen sopiminen,
kaupassa ja kahvilassa asioiminen sekä erilaiset matkustellessa eteen tulevat tilanteet. Syvennämme edelleen saksalaisen kieli- ja kulttuurialueen tuntemusta. Tavoitteena on, että oppilaat saavat onnistumisen elämyksiä ja motivoituvat jatkamaan saksan opintojaan myös peruskoulun päätyttyä.
Opintokokonaisuuden laajuus: 2 vvt
vfb-1 - 4 ranska (8.-9.lk)
Ranskan kieli on avain tieteen, taiteen, kaupan, (ilmailu)teollisuuden, muodin ja herkuttelun maailmaan. Ranskankieliset sarja- ja elokuvat, kirjallisuus, kuvataide, musiikki ja ruokakulttuuri ovat maailmankuuluja. Ranskaa puhutaan Euroopan lisäksi myös Kanadassa ja lukuisissa Afrikan maissa.
Kahden vuoden opintojen aikana opit ääntämistä, harjoitat peruskielioppirakenteita ja -sanastoa sekä harjoittelet käytännön tilanteita suullisesti ja kuunnellen, ranskalaista tapakulttuuria unohtamatta.
8. luokka (vfb1-2)
Tutustumme ranskan kieleen, sen asemaan maailmassa ja ranskankielisten maiden tapakulttuuriin. Harjoittelemme vuorovaikutusta arkeen liittyvissä tilanteissa, kuten kahvilassa asioiminen, hiomme kielen perusrakenteita ja -sanastoa sekä ääntämistä monipuolisin tavoin opiskellen ja systemaattisesti kielen erityispiirteitä lähestyen.
Opintokokonaisuuden laajuus: 2 vvt
9. luokka (vfb3-4)
Harjoittelemme edelleen selviytymistä ranskaksi erilaisissa viestintätilanteissa kuten tapaamisen sopiminen, kaupassa asioiminen ja erilaiset matkustellessa eteen tulevat tilanteet. Syvennämme kohdemaiden kieli- ja kulttuurialueiden tuntemusta. Tavoitteena on, että oppilaat saavat onnistumisen elämyksiä, parantuneen kyvyn ymmärtää ja arvostaa erilaisia ihmisiä ja kulttuureita ja motivoituvat jatkamaan ranskan opintojaan myös peruskoulun päätyttyä.
Opintokokonaisuuden laajuus: 2 vvt
Soveltavat valinnaisaineet
Tietotekniikka
vat-1, Toimisto-ohjelmat (8.lk)
Käymme läpi yksityiskohtaisesti eri toimisto-ohjelmien käyttöä. Tavoitteena on, että tämän opintokokonaisuuden jälkeen oppilas hallitsee toimisto-ohjelmien monipuolisen käytön. Toimisto-ohjelmia ovat muun muassa erilaiset tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikka-ohjelmat.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
vat-2, Ohjelmoinnin perusteet (9.lk)
Käymme läpi ohjelmoinnin peruskäsitteitä ja rakenteita. Opetus koostuu käytännön ohjelmointiongelmien ratkaisemisesta ja ohjelmointiprojektin toteuttamisesta.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
Yrittäjyyskasvatus
vyk-1, Yrittäjyys 1 (8.lk)
Opintokokonaisuuden tarkoituksena on erilaisten harjoitusten, tehtävien ja pienimuotoisten projektien avulla opetella yritteliästä työskentelyä ja vastuullista yhdessä toimimista. Tavoitteita löytyy omien vahvuuksien kartoittamisesta sekä tutustumisesta kaupan, työelämän ja ekonomian perusteisiin.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
vyk-2, Yrittäjyys 2 (9.lk)
Perustamme pienimuotoisia yrityksiä ja samalla tutustutaan yrittämisen alkeisiin. Budjetointi, mainonta ja markkinointi sekä tulosten raportointi tulevat tutuiksi.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt
Digitaalinen kuva
vgra-1, Digitaalinen kuva (8.lk)
Harjoittelemme käyttämään Adoben ohjelmia, joilla työskennellään vektori- ja bittikarttakuvan, digitaalisen piirtämisen ja taiton alkeiden parissa. Tavoitteena on ymmärtää erilaiset digitaalisen kuvantuottamisen tavat, oppia valitsemaan tarkoitukseen sopiva, sekä saada perustaidot tärkeimmistä.
Opintokokonaisuuden laajuus: 1 vvt