
”Niin mahtava ja opettava kokemus niin vähällä!”
Kylläpä oli taas vaikuttava Erasmus+-projekti Information or Fake News! Munkkiniemen yhteiskoulun ja Ranskan Piilaakson Sophia Antipolis Valbonnen kansainvälisen lukion kanssa yhteistyö toimii. 10 suomalaisesta ja 10 ranskalaisesta koostunut porukka oppi taas uutta valeuutisista ja informaatiovaikuttamisesta kahden viikon ajan. Maaliskuussa Helsingissä ja huhtikuussa jo hyvin kesäisessä Etelä-Ranskassa saimme kuulla asiantuntijoita, jotka, kuten me kaikki, joutuvat miettimään uutisten uskottavuutta ja luotettavuutta sekä asianmukaista tiedonkulkua.
Helsingin kohteet MTV3 ja toimittaja Janne Hopsu, Ilta-Sanomat ja toimittaja Jari Alenius, Ulkoministeriön erikoisasiantuntija Vesa Kekäle, Elisan Kim Tikkanen ja Riku Juurikko sekä Faktabaarin työpaja Pipsa Havun johdolla loivat pohjaa, kun projektin ajan mietimme, mitkä seikat ovat erityisen tärkeitä valeuutisten selättämiseksi.
Kulttuurikäynteihin lasketaan Helsingin tuomiokirkko suntio Petri Oittisen opastuksella, aina yhtä suuren vaikutuksen tekevä Oodi, UNESCOn maailmanperintökohde Suomenlinna ja Allas Pool. Viimeksimainittuun ranskalaiset suhtautuvat pelonsekaisin tuntein, kunnes se ainutkertaisena kokemuksena vakuuttaa heidätkin. Ranskassa puolestaan kuulimme tekoälyn mahdollisuuksista, kun UnCovAI start-up-yrityksen Florian Barbaron puheenvuorossa kaikkia tekoälyn käyttäjiä kehotettiin huolellisuuteen, sillä ei ole takeita, mihin tietoja meistä sitä kautta päätyy. Esityksen aikana paljastui hänen linkkinsä Suomeen: teknologiatapahtuma Slush, jossa hän oli käynyt ja etsinyt rahoittajia. Tästä me opettajat saimme mukavan muistuman aikaisemmasta yhteisestä yritys-teemaisesta Erasmus-projektistamme vuosilta 2021-2023. Yhteistyökoulumme CIV:n oma yhdistyspohjainen radiokanava Clin d’oeil toimii koulukampuksella. Cédric Blitz kertoi mm. yksityisomisteisen ja julkisen median eroista. BFMTV:n Benoît Ruiz kertoi paikallisuutisten teosta Rivieralla, ja hänen kuvauslaitteistoaan pääsi kokeilemaan. Joulukuussa 2024 paikallisessa Côte d’Azur -yliopistossa väitellyt tutkija Pierpaolo Goffredo kertoi, miten Yhdysvaltojen presidentinvaalien retoriikassa käytetään erilaisia vaikuttamiskeinoja. Hän oli tutkinut väittelyitä vuosilta 1960-2020. Konkreettiset esimerkit olivat todella valaisevia. Esityksen tiedot ovat sovellettavissa jokapäiväiseen elämään heti.
Samaisen yliopiston mediakeskuksen esityksessä kuulimme esityksen tekoälyn käytön huolestuttavista sivuvaikutuksista eli tiedejulkaisujen tehtailusta. Kyseessä on jopa yli 10000 vilpillistä julkaisua vuodessa, todennäköisesti enemmänkin. Tekoäly kääntää vakiintuneita termejä väärin, joten ainakin se voi paljastaa vilpin. Esimerkiksi rintasyöpä eli breast cancer voi olla virheellisesti: bosom malignancy. Ihmistä tarvitaan vielä!
Projektin lopputuotos on pareittain tehty konkreettinen juliste, joka tulee esille kaikkiin kouluihin. Siinä opastetaan, miten suhtautua valeuutisiin ja välttää niiden vaaroja. Voittavasta julisteesta äänestävät projektiin osallistuneet aikuiset, kuten rehtorit ja esiintyjät.
Tiedollisen ja sivistävän puolen lisäksi eurooppalaisen yhteistyön ytimessä ovat henkilökohtaiset suhteet ja kulttuurikasvatus sekä tietysti kielitaidon karttuminen. Suomalaiset saivat nauttia upeista kaupunkikohteista sekä merellisistä ja vuoristomaisemista. Vihreää projektiin toivat ekologiset siirtymät sähkökäyttöisillä paikallisbusseilla sekä valintamme käyttää paikallisten pienyrittäjien ravintolapalveluja. Ranskalainen ruoka maistui, ja kirsikkana kakun päällä oli projektin päätöspäivän upea numerokakku, paikallisen yrittäjän tunnettu tuote!
Projekteja vuosia järjestäneenäkään ei kieltenopettaja koskaan kyllästy kuulemaan, kuinka kielitaito kehittyy ja ystävyyksiä solmitaan. Siitä on hyvä jatkaa eurooppalaisilla foorumeilla aikuisuuteen asti. Tässä muutama kommentti siitä, mitä ogelilaisille jäi mieleen.
”Viikko Ranskan Rivieralla oli upea ja mielenkiintoinen kokemus monella tavalla. Pääsin kehittämään ranskan kielen taitojani, tutustumaan heidän kulttuuriinsa ja ihailemaan upeita maisemia. Sain myös vaihdon avulla uusia ystäviä.”
”Parasta Ranskassa oli eri paikkojen ja kulttuurin näkeminen, sillä huomasi selkeästi, kuinka erilaista siellä on Suomeen verrattuna. Myös uusiin ihmisiin tutustuminen oli ihan parasta, ja sain monia uusia ystäviä, joiden kanssa vieläkin juttelen ja joita mahdollisesti haluaisin vielä tulevaisuudessakin nähdä.”
”Opin todella paljon uutta ranskalaisesta kulttuurista ja kielestä vaihdon aikana. Vaihdon aikana pääsin näkemään upeita paikkoja kuten Nizzan, Cannesin ja Antibesin. Pääsin tutustumaan vaihto-oppilaani ystäviin ja perheeseen.”
”Oli mielenkiintoista ja kivaa nähdä erilainen kulttuuri, ympäristö ja kieli. Sain tutustua ikäisiini ranskalaisiin nuoriin ja sain hyviä ystäviä. Kielitaito kehittyi selvästi jo viikon aikana, ja tuntuu, että reissu on madaltanut kynnystä käyttää vieraita kieliä.”
”Niin mahtava ja opettava kokemus niin vähällä. Oli erittäin kiinnostavaa tutustua eteläranskalaisten elämään ja miellyttävää nähdä heidän luonnonmaisemiaan. Olen hyvin kiitollinen, että sain kokea tämän kaiken ilmaiseksi.”
Suuret kiitokset heittäytyville nuorille, yhteistyökouluille ja ammattitaitoisille kollegoille! Tous nos remerciements à nos jeunes, aux partenaires et aux collègues ! Etusivu – Munkkiniemen yhteiskoulu Campus international de Valbonne – Enrichissons-nous de nos différences
Campus International de Valbonne