EtusivuTutustu kouluummeUutisetHenkilökuntaPirjo ”Pipsa” Piirainen jää eläkkeelle
17.05.2021

Pirjo ”Pipsa” Piirainen jää eläkkeelle

Vastavalmistunut ruotsin ja saksan opettaja Pirjo Piirainen aloitti opettajanuransa koulussamme aluksi sijaisena. Oppilaat viihtyivät heti hänen tunneillaan, mutta kollegat opettajainhuoneessa arvioivat, että uusi tulokas tuskin kestää kahta viikkoa pidempään. Kuinka ollakaan, Ogelissa vierähti lähes 40 vuotta.   

Vieraiden kielten opettajana Pipsa on tähdentänyt säännöllisen työnteon merkitystä ja kannustanut nuoria siihen. Ahkeruus kantaa hedelmää – jos ei juuri nyt, niin jonkin ajan kuluessa.  Uransa aikana Pipsa opetti pääosin lukiossa mutta arvosti suuresti saadessaan opettaa myös yläkoululaisia. Oli tärkeää nähdä, miltä pohjalta lukioon ponnistetaan. Moni entinen oppilas on käynyt koululla kertomassa, miten Pipsan opit ovat siivittäneet opintoja koulun jälkeen. Pipsa on myös ilolla seurannut entisten oppilaiden pärjäämistä maailmalla. 

Ennen sähköisten ylioppilaskirjoitusten aikakautta järjestettiin penkinpainajaisviikon alussa erilliset kielten kuuntelukokeet. Pipsalla oli keinonsa herätellä se viimeinenkin myöhäisherännäinen terästäytymään suureen koitokseen. Niinpä viimeisenä viikonloppuna ennen kuuntelukoetta abit saivat tulla koululle kuunteluharjoituksiinTarjolla oli kahvia ja pullaa sekä tietysti opettajan tsemppaus viimeiseen asti! Lähes kaikki tulivat. Pipsan aika ei tuntunut olevan kortilla, vaan tärkeintä sillä hetkellä oli opiskelijan selviytyminen. Usein odotukset myös ylittyivät. Joku opettajakunnasta saattoi aprikoida, miten abeja voi pyytää viikonloppuna koululle, mutta opiskelijat ymmärsivät saamansa tuen ja ottivat sen vastaan kiitollisina. 

Pipsa nautti työstään ja toteutti Oulunkylän yhteiskoulussa unelmaansa. Opettajan työ oli hänelle kutsumus. Pipsa oli vaativa opettaja ja opetuksessaan aina ajan hermolla, vaikka pitikin kiinni huolellisesti valmistelluista piirtoheitinkalvoista, jotka moni entinen oppilaskin muistaa. Vasta korona sai Pipsankin ottamaan haltuun erinäiset etäopetuksessa tarvittavat digimateriaalit, sovellukset ja ohjelmistot.  

Kaikissa töissä on välillä hankalia tilanteita, mutta pahin kommentti aina ystävällisen Pipsan suusta kuultuna oli huokaus: ”Voi hyvänen aika!” Pipsa säilytti kohteliaan ja ystävällisen asenteen oppilaita ja työtovereita kohtaan. Hänen älyllinen uteliaisuutensa ilmeni fiksuina, vaikkapa luontoa tai maailman tapahtumia koskevina huomioina. Opettajien pienessä elokuvaharrastajien joukossa Pirjon klassikkojen tuntemus herätti aina ihailua. Huumorintajua häneltä ei puuttunut – hillitty mutta sydämen pohjasta ryöpsähtänyt naurahdus kollegojen kanssa antoi taas puhtia seuraavaan tuntiin.  

Kiitämme Pipsaa lämpimästi ja toivotamme mitä antoisimpia eläkepäiviä rakkaiden harrastusten parissa. Kollegat ovat olleet pahoillaan, koska suuria eläkejuhlia ei voida koronan takia järjestää, mutta sankari itse ei ollut millänsäkään vaan totesi: ”Minulle jokainen päivä työurallani on ollut yhtä juhlaa, kun olen saanut viettää aikaa oppilaideni kanssa.” Ohjenuorana eläkepäiviin olkoon Tove Janssonin Pikku Myyn asenne: Tämä tyttö ei pelkää mitään vaan vauhdilla uusiin haasteisiin kiitää! 

Teksti: Niina Ikonen ja Hannele Nevalainen (rehtori 1999-2015)